127 de ani de Jandarmerie! Cât câștigă un mascat și idei preconcepute despre jandarmi!

de | 03.04.2022 09:03 | Administrație, Eveniment, Național, Știri

  • În fiecare an, în data de 3 aprilie sărbătorim Ziua Jandarmeriei Române.

Data care marchează întemeierea Jandarmeriei Române este 3 aprilie 1850 atunci când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului Obștesc, semnând „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

jandarmi istorie

Foto: jandarmeriaromana.ro

De la acel moment au trecut 172 de an,  iar în zilele noastre a fi jandarm poate însemna, pentru unii o meserie sigură, pentru alții una extrem de riscantă, dar cu siguranță este o profesie unde comportamentul este unul civic, moral și responsabil.

Stereotipuri despre jandarmi

Stereotipurile, ideile preconcepute și prejudecățile sunt aspecte negative ale personalității fiecăruia dintre noi, așa încât este important să le recunoaștem și să le evităm. Ca în orice meserie și în cazul jandarmilor există astfel de stereotipuri iar mai jos venim cu câteva exemple dar și cu adevărul din spatele unor astfel de teorii.

Meseria de jandarm este riscantă

Adevărul este că în această meserie jandarmii își asumă doar riscuri calculate şi că angajații sunt bine pregătiţi pentru situaţii neprevăzute. Dacă cineva nu este pregătit suficient, nu îi este încredințată îndeplinirea misiunii.

antitero jandarmi

Jandarmii sunt agresivi, fac exces de zel

Adevărul este că aceștia lucrează mai mult cu legea, decât cu armele. Dialogul și prevederea sunt elemente de bază în oricare dintre acțiunile jandarmilor.

Jandarmul trebuie să fie plin de muşchi

Adevărul este că în această meserie este necesar să ai abilități și deprinderi formate în tehnici de autoapărare și luptă corp la corp. Educaţia fizică şi sportul sunt componente ale procesului de instruire şi pregătire continuă a jandarmilor fiind necesare îndeplinirii misiunilor încredinţate şi reprezintă una din principalele activităţi de sprijin a îndeplinirii atribuţiilor şi misiunilor care revin personalului Jandarmeriei Române.

Jandarmul își vede familia şi prietenii cam rar

Adevărul este că activitatea Jandarmeriei este solicitantă, dar asta nu înseamnă că viaţa personală este neglijată.

Jandarmul se plimbă pe stradă fără să facă nimic

Jandarmeria are ca obiectiv desfășurarea normală a activității sociale și promovarea relațiilor civilizate în viața cotidiană printr-un comportament civic, moral și responsabil.

Prezenţa jandarmilor în mijlocul cetăţenilor este destinată descurajării comportamentelor necivilizate şi intervenţiei în situaţii ilicite şi se efectuează printr-un sistem de monitorizare-patrulare şi control; dialog, îndrumare și direcționare sau restricționare acces.

Jandarmii sunt autoritari, serioși și nesociabili

Adevărul este că atitudinea fermă și seriozitatea sunt atribute ale îndeplinirii datoriei jandarmilor. Responsabilitatea lor este să se achite de îndatoririle care le revin și să-i respecte pe cei din jur.

jandarmi

Jandarmii își fac treaba cu bastonul

Adevărul este că prezența Jandarmeriei în sistemul de patrulare şi intervenţie la solicitări pentru păstrarea unui climat de siguranţă publică, se face pentru protejarea proprietăţii publice şi private, apărarea intereselor legitime ale cetăţenilor, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor.

Cariera militară în Jandarmerie nu se poate schimba

Adevărul este că oricine dorește să schimbe sistemul militar la un moment dat, cu abilităţile şi cunoştinţele acumulate, va putea avea succes în multe alte proiecte care se bazează pe relaţii interumane, pe recunoaştere de oportunităţi sau pe organizare, planificare a activităților, protejarea bunurilor ori a persoanelor, acordarea de sprijin celor aflați în dificultate.

jandarmi proteste

Jandarmii împiedică cetățenii să protesteze

Adevărul în această situație este că participarea la astfel de manifestări publice trebuie să implice o responsabilitate personală, atât din partea celor care organizează, cât şi din partea celor care se alătură adunărilor publice, pentru exercitarea în deplină siguranţă a dreptului la liberă exprimare.

jandarmi proteste

Este bine de știut că adunările publice ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă.

Trebuie menționat faptul că Jandarmeria Română este prezentă la manifestările publice, pentru protecţia manifestanţilor şi a celorlalţi cetăţeni.

Jandarmii au salarii foarte mari

Un agent de la Departamenetul Antitero și Operațiuni Speciale, adică un mascat – cum sunt cunoscuți acești luptători în limbaj popular – câștigă lunar în jur de 4.500 lei. Sumele încep undeva la 4000 lei și pot ajunge, în funcție de orele de noapte și de misiuni prestate, in anumite luni, și la 5000 lei. Rămâne la latitudinea fiecăruia cum apreciază această sumă.

trupe antitero jandarmi

Te-ai decis să devii jandarm?

Pentru a deveni jandarm poți alege să te înscrii la una dintre unitățile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne:

Instituții de învățământ ale M.A.I

Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”
Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi “Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani
Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni

Instituţii de învăţământ ale M.Ap.N

Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu
Academia Tehnică Militară Bucureşti
Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I” Piteşti

Instituţii pentru pregătirea şi specializarea personalului militar

Școala de Aplicație pentru ofițeri „Mihai Viteazul” București
Centrul de Pregătire și Perfecționare Gheorgheni
Centrul de Pregătire și Perfecționare Montan Sinaia
Centrul de Pregătire și Perfecționare Ochiuri

AZI! Punct de informare în parcul Ștrand din Pitești

Astăzi, 3 aprilie, Jandarmeria Română aniversează 172 de ani de la înființarea armei, ocazie cu care la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș se vor organiza și desfășura manifestări în cinstea acestei zile.

În acest context începând cu ora 14.00 se organizează un punct de informare în parcul Ștrand din municipiul Pitești, la intrarea dinspre str. Costache Negri. Acolo se vor realiza standuri expoziționale ce cuprind: prezentarea tehnicii utilizate de jandarmi în diferite misiuni, o parte dintre autovehiculele aflate în dotarea inspectoratului și prezentarea câinilor folosiți de jandarmi în misiunile specifice, ocazie cu care se vor distribui pliante informative și materiale promoționale.

Activitate festivă la sediul Inspectoratului de Jandarmi Argeș

De amintit faptul că pe data de 1 aprilie a avut loc o activitate festivă la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, în cadrul căreia jandarmii argeșeni au fost recompensați pentru activitatea desfășurată. La această activitate au participat și reprezentanți ai principalelor instituții publice cu care Jandarmeria cooperează în misiunile sale.

Astăzi, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean am sărbătorit momentul când instituția noastră a luat ființă, într-un cadru festiv.

De la începuturile sale și până în prezent, Jandarmeria și-a păstrat rolul său de forță de ordine publică sigură și stabilă, prin misiunile efectuate jandarmii aducându-și contribuția la instaurarea în societatea românească a sentimentului de siguranță civică atât de important pentru fiecare individ în parte, dar și la nivelul colectivității în ansamblu.

Ne-a revenit onoarea să-i avem ca invitați pe reprezentanții instituțiilor cu care cooperăm sau colaborăm în sarcinile noastre.

În cadrul festivității, jandarmii care s-au remarcat în activitate au fost recompensați de către colonel Toma Marius-Cezar, desemnat inspector șef al I.J.J. Argeș. Astfel, 3 ofițeri și 16 subofițeri au fost avansați în gradul militar următor înaintea expirării stagiului minim, 2 ofițeri și 7 subofițeri au primit diplome de merit pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor, iar 19 ofițeri și 107 subofițeri au fost recompensați cu mulțumiri.

De asemenea, invitații noștri au primit plachete aniversare și diplome de excelență, în semn de recunoaștere a bunelor relații instituționale pe care le purtăm.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanții IJJ Argeș.

 

jandarmi ag

În cadrul festivității inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș, colonelul Toma Marius-Cezar a transmis un mesaj de recunoștință adresat tuturor jandarmilor argeșeni:

Recunoștința noastră deplină se adresează tuturor jandarmilor argeșeni care contribuie prin sacrificiile personale la siguranța cetățenilor și comunităților din Argeș, la protecția proprietății publice și private. În aceste timpuri dificile este necesar să adresăm un gând bun familiilor și celor care îi așteaptă acasă pe colegii noștri, sperând ca la finalul zilei totul să fie bine”, a precizat colonelul Toma Marius-Cezar.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Ioan Cuza | Argeș | București | Nicolae Bălcescu | Pitești | Sibiu | Sinaia