Consiliul Județean al Elevilor Argeș, alături de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județ, au fost gazdele unui eveniment de tip dezbatere publică, desfășurat, vineri, la Amfiteatrul Muzeului Județean, privind bullying-ul în școlile din Argeș.
Au fost prezenți reprezentanți ai celor mai importante instituții județene: Consiliul Județean Argeș, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș, Inspectoratul Județean de Poliție Argeș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Argeș, Inspectoratul Școlar Județean Argeș și Poliția Locală a Municipiului Pitești.
Evenimentul, denumit generic „Bullying”, a pus în fața autorităților problemele reale cu care elevii se confruntă în unitățile de învățământ. Fiecare liceu din Argeș a avut câte un reprezentant al elevilor. Liceenii au participat în mod activ la dezbatere, propunând spețe generale autorităților prezente. În viitor, se așteaptă implimentarea unor soluții prin intermediul campaniei care a fost lansată.
Victimele bullying-ului sunt minorii vulnerabili social și emoțional
INFO. Provenind de la termenul în limba engleză „bully” (huligan), acest fenomen este definit ca fiind o suită de acțiuni de intimidare și de hărțuire asupra unui copil. Sursa de informare: https://www.stopbullying.gov/.
Vorbim atât despre agresiuni de ordin fizic, cât și despre o persecuție de ordin psihic. Acțiunile de bullying au tendința de a se repeta și pot aduce victimele într-o stare disperată, cu consecințe majore pe termen scurt și mediu, inclusiv tendințe suicidale.
În cele mai frecvente cazuri, bullying-ul presupune amenințări, violență verbală (hărțuire, porecle, apropouri sexuale), lovituri și îmbrânceli, distrugerea unor obiecte personale, distribuirea de informații false și jignitoare (zvonuri) de natură să afecteze imaginea victimei în colectivitate, acțiuni de excludere socială etc.
Există, de asemenea, conceptul de cyberbullying, adică consumarea acestor tipuri de agresiuni în mediul digital, pe grupuri de watssapp, pe rețele sociale, pe diferite suporturi online. Se manifestă prin distribuirea de materiale foto-video sau de mesaje jenante pentru victimă, prin amenințări fățișe și chiar prin furturi de identitate. Acesta este mai ușor de dovedit, lăsând urme care pot duce autoritățile direct către agresori (bullies).
În grupele de risc se numără minorii vulnerabili social și emoțional, copiii aparținând unor grupuri definite (orientare sexuală, hadicap, condiție financiară precară, nou intrați în colectivități etc), cei care sunt văzuți ca fiind mai slabi din fire, antisociali, cu încredere redusă în forțele proprii, neajutorați și neapărați de adulți sau de către alți copii etc.
Poliția Argeș- cu ochii pe faptele de bullying
Oamenii legii fac eforturi, constant, pentru prevenirea fenomenelor de violență în școli. Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat, în anul 2021, aproape o sută de acțiuni informativ-preventive, împreună cu cadrele didactice. S-au adresat, prin aceste acțiuni, unui număr de 2.250 de elevi, în timpul orelor de curs.
Acțiunile Poliției au vizat prevenirea absenteismului școlar, prevenirea fenomenelor de bullying și cyber bullying, prevenirea consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.
De asemenea, în Poliția Argeș a fost demarat, în cadrul anului 2021, campania „Adolescent cu acte-n regulă” care a vizat creșterea gradului de informare în rândul minorilor care obțin primul act de identitate, după împlinirea vârstei de 14 ani.