Sună alarmele în Argeș! IGSU: Nu vă panicați!

de | 01.03.2023 10:00 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean, Național

Sună alarmele în Argeș! IGSU: Nu vă panicați!

Miercuri, 1 martie 2023, IGSU a reluat exercițiul național „Miercurea Alarmelor”, începând cu ora 10:00. Autoritățile transmit oamenilor să nu se panicheze, fiind vorba de un exercițiu. Vor fi verificate fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare, dar și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul întregii țări.

Exercițiul va avea loc între orele 10:00-11:00, perioadă în care vor fi testate și verificate echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Oamenii vor auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

alarma dezastre - Sună alarmele în Argeș! IGSU: Nu vă panicați!

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate”, transmite IGSU.

De asemenea, în situații reale pot fi transmise informații și prin mesaje RO-ALERT, cu ajutorul aplicației DSU, dar și prin alte mijloace de comunicare, precum radio sau TV.

Care sunt cele 4 tipuri de alarmă

Există 4 tipuri de alarmă, conform IGSU: alarmă aeriană, alarmă la dezastre, prealarmă aeriană și încetarea alarmei.

  1. Semnalul ALARMĂ AERIANĂ se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 15 sunete a 2 secunde fiecare, cu pauză de 2 secunde între ele.
  2.  Semnalul ALARMĂ LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 5 sunete a 8 secunde fiecare, cu pauză de 5 secunde între ele.
  3. Semnalul PREALARMĂ AERIANĂ se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune din 3 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 6 secunde între ele.
  4. Semnalul ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 2 minute. Pentru sirenele cu aer comprimat semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de 1 minut.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cercetătorul care a prezis cutremurul din Turcia: „Încă un seism puternic, de 7-8 pe Richter, la începutul lui martie”

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IGSU

Ultimele articole