Dezbateri aprinse pe suplimentarea de 2,4 milioane de la Polivalentă! Explicațiile liderului PNL Pitești!

de | 06.04.2022 22:06 | Pitești, Administrație

Va primi sau nu Sala Polivalentă din Pitești încă 2,4 milioane de lei din bugetul local, bani necesari pentru amenajările exterioare?
Această dezbatere a ținut capul de afiș al ultimelor zile în administrația publică locală a Piteștiului, după ce grupul de consilieri a PNL a semnalizat că suplimentarea propusă de proiectant nu a fost studiată îndeajuns înainte de a fi suspusă la vot.
Proiectul de fezabilitate a fost ieri în dezbatere, dar consilierii de dreapta (cu excepția viceprimarului Gelu Tofan și al consilierei Ana Stan) s-au abținut.
Nu contestăm necesitatea finalizării investiției de la Sala Polivalentă, însă am primit acest Studiu de fezabilitate cu doar 20 de minute în urmă și nu ni se pare normal să votăm în necunoștință de cauză” – a argumentat consilierul local Mihai Coteț, președinte al PNL Pitești.
De altfel, consilierii de dreapta solicitaseră o zi sau două pentru a putea parcurge documentul privind suplimentarea de la Sala Polivalentă, însă inițiatorii nu au dorit să-și retragă proiectul de pe ordinea de zi. Hotărârea de Consiliu Local a căzut la vot, iar mâine, într-o nouă ședință extraordinară, aceasta va fi supusă din nou atenției.
Între timp, consilierii locali au parcurs documentul și, doar la o primă vedere, au reclamat o serie întreagă de nereguli, inclusiv pasaje întregi copy-paste dintr-un studiu de fezabilitate realizat pentru un proiect din mediul rural. Iată ce explică astăazi consilierul PNL Mihai Coteț despre această neințelegere profundă din sânul CL Pitești:
Mihai Cotet
Câteva observații cu privire la Sala Polivalentă Pitești:
↗ Cu toții ne dorim finalizarea, darea în folosință și omologarea pentru Sala Polivalentă. Din acest punct de vedere, nu există niciun dubiu.
↗ În cursul zilei de marți, 5 aprilie, în Consiliul Local Pitești, ni s-a solicitat să votăm un Studiu de Fezabilitate pentru realizarea de lucrări de amenajări exterioare și aducerea la starea inițială a terenului din jurul investiției de la Sală Polivalentă. Vorbim de alocarea a încă 2,4 milioane de lei din bani publici.
↗ Am solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi din rațiuni de bun simț, transparență și responsabilitate cu privire la cheltuirea banului public: Studiul de Fezabilitate ce conține foarte multe detalii cu privire la lucrările ce urmează a fi realizate, ne-a fost pus la dispoziție cu doar 20 de minute înainte! Este revoltător să ni se solicite, cu atâta ușurință, alocarea a 2,4 milioane de lei din bugetul piteștenilor în orb, fără să știm ce lucrări urmează să validăm și dacă suma propusă este una realistă.
↗Proiectul a debutat prost și a continuat și mai prost din cauza ,,erorilor” impardonabile pentru care nu a plătit nimeni și care deja au costat bugetul local 11 milioane de lei!!! Cu toate acestea, consilierii locali ai PSD, unii dintre ei consilieri și în vechea legislatură, ne-au solicitat, cu o seninătate dezarmantă, să… avem încredere în administrație. În aceeași administrație din cauza căreia Sala Polivalentă de la Pitești ar putea deveni studiu de caz:
CNI Polivalenta e1649271937266 - Dezbateri aprinse pe suplimentarea de 2,4 milioane de la Polivalentă! Explicațiile liderului PNL Pitești!
▶clădirea de la Sala Polivalentă a fost prost amplasată, într-o zonă ștrangulată din punct de vedere al traficului; de-a lungul anilor, Primăria Pitești nu doar că nu a achiziționat terenuri, dar și-a înstrăinat terenurile!
▶3,8 milioane de lei a costat doar racordarea la energie electrică din cauza locației prost aleasă;
▶ovoidul ,,uitat” sub Sala Polivalentă, din cauza căruia deja am plătit din bugetul local 11 milioane de lei, a generat complicații nenumărate: la subsol trebuia să avem o parcare generoasă care nu s-a mai putut realiza. Din această cauză, în loc ca investiția să fie realizată integral cu fonduri de la CNI, a început să consume milioane de lei de la bugetul local! Din această cauză spațiul verde din zonă a fost măcelărit. Tot din această cauză, trebuie să realizăm locuri de parcare în altă parte, adică să cheltuim alte milioane! Nu mai spun de inconvenientul depărtării față de Sala Polivalentă, care va fi descurajant pentru mulți.
▶ în aceste condiții, administrația ne cere să avem încredere și să votăm încă 2,4 milioane de lei pentru lucrări exterioare, dar fără să citim ce votăm!!! Ni se spune că… avem viceprimari care au fost în teren. Da, viceprimarii au fost în teren și nu doar că au fost în teren, dar au atras atenția și că suma de 3 milioane de lei care a fost propusă inițial este prea umflată. Așa s-a ajuns la 2,4 milioane de lei, sumă care oricum este destul de mare. Însă Studiul de Fezabilitate pentru care ni s-a cerut votul a fost înmânat tuturor, inclusiv viceprimarilor, ieri, cu 20 de minute înainte de ședință!
▶ ținând cont de tot acest istoric, în loc ca administrația locală să ne îndemne să parcurgem cu responsabilitate și atenție documentația, ca să nu ne mai confruntăm cu probleme care ne-au costat pe noi, piteștenii, milioane bune, suntem certați și insultați în Consiliul Local că nu vrem să semnăm ca primarul!
↗ Dincolo de aceste aspecte, deși administrația locală susține că știa despre necesitatea suportării costurilor cu amenajarea exterioară a Sălii Polivalente, lucrarea nu a fost prinsă în bugetul pe anul 2022, nici măcar cu o sumă orientativă. Ni s-au servit explicații puerile și absolut neprofesioniste, bâlbâite și cu ochii în pământ, potrivit cărora estimările nu s-au putut face pentru că zona exterioară a fost ocupată cu organizarea de șantier, ca și cum ar fi fost nevoie de o estimare la virgulă, la numărul de pavele.
De unde vom lua cele 2,4 milioane de lei? Din excedentul bugetar de anul trecut? Probabil. Copiilor piteștenilor li s-a spus că Primăria Pitești nu are bani pentru cele șapte parcuri de joacă prinse în bugetul de anul trecut, dar a finalizat anul cu o grămadă de bani necheltuiți. Acești bani vor merge, acum, pe cheltuieli făcute din cauza celor care au greșit impardonabil, dar nu au fost trași la rost de nimeni! Sunt aceiași care, în Consiliul Local, nu au nici măcar decența să tacă.
↗Am solicitat atât: două zile să parcurgem Studiul de fezabilitate propus. Primarul a refuzat vehement, invocând… URGENȚA! Hai să vedem care era urgența!
▶ S-a spus că prețurile cresc, că în 24 de ore altele vor fi tarifele, dar noi nu eram în situația în care, astăzi, urma să semnăm un contract cu cineva! Mai bine de o lună vor dura parcurgerea procedurilor cu licitația!
▶ S-a spus că Sala Polivalentă nu va fi omologată fără realizarea acestor lucrări, deși nu s-a opus nimeni lucrărilor; în paralel, însă, licitația de realizare a parcărilor, de care depinde omologarea, se află în procedură de contestație! Deci, întrebăm din nou: care era urgența pentru care administrația locală a considerat că trebuie să votăm alocarea altor 2,4 milioane de lei fără să citim ce votăm?! Cine transformă un act de administrație care ar trebui făcut transparent și responsabil, într-un act de ambiție politică?
↗ Primarul a spus că ne-ar fi adus și proiectantul la ședința de Consiliu Local, ca să îi adresăm întrebări. Cum poți să adresezi întrebări pe marginea unui proiect pe care nu ești lăsat să-l parcurgi nici măcar o dată? Am avut timp, astăzi, să-l parcurg în mare și încep să înțeleg de ce această grabă! Studiul de fezabilitate este făcut în bătaie de joc, copy-paste după niște proiecte din mediul rural.
▶ Se vorbește despre… satul Pitești: ,,Prin implementarea acestui obiectiv de investiție se ridică nivelul de viață de la țară, tineretul nu va mai migra la oraș sau în alte țări”; ,,dezvoltarea infrastructurii edilitare în zonele rurale reprezintă…”ș.a.m.d..
Pe 10 pagini ni se povestește, în mod idilic, despre beneficiile unui drum în mediul rural, inclusiv pentru mașinile de marfă și pentru scăderea numărului de accidente, cu toate că noi vorbim despre amenajările din jurul unei Sălii Polivalente!
Atenție, hârțogăraia asta am plătit-o cu sute de milioane de lei, în cazul în care vi se pare că vorbim de un lucru minor! Pentru Studiul de fezabilitate, pentru consultanți și alți… importanți, Primăria Pitești scoate bani din buzunarul piteștenilor! Pentru angajații care validează sub semnătură documentațiile, Primăria Pitești plătește sute de milioane lunar!
▶ În planșele din Studiul de Fezabilitate de la Polivalentă este indicată și realizarea unei parcări pe Strada Basarabia; în raportul înaintat și avizat de administrația locală, această parcare nu mai apare. Întreb și eu, retoric: cum aș fi putut cere lămuriri proiectantului cu privire la un astfel de lucru atât de important, dacă nu citeam HCL-ul care ni s-a băgat cu forța, pe sub nas?!
Sala Polivalentă se va face, dar nu oricum, ci cu respect față de banul public, transparent și legal!
Având în vedere această amplă poziție adoptată de liderul PNL Pitești, ședința de mâine nu se anunță deloc ușoară, așa cum nu se anunță nici decizia CL privind suplimentarea de fonduri necesară finalizării proiectului de la Polivalentă, suplimentare asupra căreia planează, însă, multe semne de întrebare încă.
CNI Polivalenta 1
INFO UTIL:
Lucrările la cea mai modernă sală polivalentă, considerată cea mai modernă din ţara noastră, au început în iunie 2020. Sala este construită de către firma Con-A din Sibiu, aceeaşi companie ce a realizat Cluj Arena şi stadionul Ion Oblemenco din Craiova. Valoarea contractului pentru viitoarea sală polivalentă din Piteşti se ridică la 99,4 milioane de lei, inclusiv TVA. Proiectul este finanţat prin Compania Naţională de Investiţii.

Piteștiul va avea o sală polivalentă modernă, omologată pentru handbal, baschet și volei, dar va putea găzdui și evenimente sportive de tenis de masă, judo, karate, lupte, box sau gimnastică.

Sala cu o capacitate maximă totală de 4.900 de locuri va putea găzdui și concerte sau alte evenimente. Investiția, în valoare de aproape 100 de milioane de lei, este finanțată, prin Compania Națională de Investiții, de Ministerul Devoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”, a declarat despre acest proiect, ministrul  Attila, conform oficialilor CNI.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Gelu Tofan | Mihai Coteț | Pitești | PNL | Primăria Pitești