Țara noastră stopează importul de cereale din Ucraina. Aflați până la ce dată

de | 03.05.2023 13:31 | Știri, Administrație, Economic, Național

  • România stopează importul de cereale!

Țara noastră nu va mai importa cereale din Ucraina până în luna iunie 2023.

Această decizie vizează și pe locuitorii din Bulgaria, Polonia, Slovacia sau Ungaria.

Autoritatea Vamală Română a precizat că toate măsurile pentru implementarea noilor prevederi ale Comisiei Europene, au fost luate încă de ieri, 2 mai 2023.

cereale import

Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră, implementează deja noile prevederi conform cărora, cu excepția executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui și rapiței, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria.

 

Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către țări sau teritorii terțe.

 

Menționăm că noile reglementări se aplică în toate statele membre până la data de 5 iunie 2023.

 

Vă asigurăm totodată că în cadrul efortului depus la nivelul Uniunii Europene și a statelor membre pentru sprijinirea Ucrainei în accesul produselor sale cerealiere pe piața mondială, Autoritatea Vamală Română ia în continuare măsuri pentru fluidizarea traficului de mărfuri aflate în tranzit, asigurând totodată un echilibru de tratament pentru toți operatorii economici care trec frontiera.”, a scris Autoritatea Vamală Română pe pagina de Facebook.

ministrul Daea

Legat de acest subiect, ministrul Agriculturii, Petre Daea a precizat  că la data de 5 iunie se va analiza situaţia pe piaţă şi se vor lua măsurile care se impun pentru țara noastră. Acesta a mai adăugat faptul că România a interpretat corect legal şi în beneficiul fermierilor situaţia creată în contextul războiului din Ucraina.

După un maraton al dialogului instituţional între România şi Comisia Europeană, aşa cum se putea prevedea, Comisia a intrat în dispozitivul legal de a decide într-un domeniu care-i aparţine, făcând astfel regulă în piaţă, printr-o normă juridică unitară care vizează cele cinci state ce au fost şi sunt afectate de afluxul de cereale din Ucraina.

 

Decizia este până pe 5 iunie, asta înseamnă că de azi încolo niciun contract comercial dintre agenţii economici din Ucraina şi din România nu se poate încheia. Rămân coridoarele pentru tranzit, dar importul pentru produsele care urmează a fi comercializate spre România şi importurile se opresc.

 

Pe 5 iunie, urmare a faptului că atunci va intra noul regulament în funcţiune, se va analiza situaţia pe piaţă şi se vor lua măsurile care se impun. România a interpretat corect legal şi în beneficiul fermierilor situaţia creată în contextul războiului din Ucraina”, a precizat, ministrul Petre Daea, pentru Agerpres.

Foto descriptiv

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole