Tatiana Preduț, manager Spitalul „Sfânta Maria” Vedea: Dacă avem așteptări să se pogoare din cer egalitatea de gen, înseamnă naivitate!

de | 18.03.2024 13:45 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

Funcția de manager al unei instituții complexe ca Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” Vedea vine cu asumarea unei responsabilități enorme. Tatiana Preduț este femeia care și-a asumat acest rol, făcând față cu brio provocării de a se afla în fruntea unei asemenea unități spitalicești. Datorită caracterului său, voinței de fier și abilităților profesionale, managerul a câștigat de-a lungul timpului respectul întregii echipe, pe durata mandatului său dorindu-și îmbunătățirea condițiilor de cazare și tratarea pacienților. Își îndeplinește misiunea ghidată de pasiune, mergând pe drumul performanței și menținând totodată un echilibru între cadrul social, familie și profesie.

Prin muncă, perseverență și seriozitate, Tatiana Preduț manageriază un spital în cadrul căruia se pune accent pe competență, asigurarea de servicii medicale de  calitate, comunicare eficientă cu pacienții, dar și între colegi. În atenția conducerii unității spitalicești se află constant și respectarea drepturilor pacienților,  dar și siguranța și confortul lor pe timpul spitalizării.

▼Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?

-Da, așa este, ne confruntăm cu provocările pe care ni le asumăm singure. Vrem să urcăm în ierarhia socială sau profesională, plătim prețul corect, muncă, sacrificii personale și familiale, compromisuri rezonabile, misoginism, stres și dezamăgiri din partea partenerilor de proiect. Partea cealaltă a monedei este apreciere, respect, susținere, asumare din partea acelorași parteneri. Dacă nu faci cu pasiune munca pe care ți-ai ales-o, nu poți să faci drumul spre performanța și să menții echilibrul frumos între social, profesie, familie și scânteia divină a sufletului tău.

Tatiana Predut

▼Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?

-Dacă avem așteptări să se pogoare din cer egalitatea de gen, înseamnă  naivitate. Trebuie sa recunoaștem că s-au făcut pași foarte mari în acest sens, odată cu schimbarea  generațiilor patriarhale. Suntem totuși un popor ortodox. Haideți să privim prezidiul congreselor partidelor naționale de acum 15-20 de ani și de azi și să analizăm structura birourilor lor executive. Să privim de asemenea câte funcții de top management, în instituțiile publice erau ocupate de femei atunci si acum. Câți miniștri femei sunt în guvern acum? Nu spun că stăm bine, ci doar că se fac încet progrese ireversibile.

În plan familial, vedem un mai mare avans în egalitatea de gen, liber consimțită de ambii parteneri, în special la familiile tinere, cu efecte benefice pe termen lung. Am mai spus: egalitatea de gen nu este o reglementare cu obligativitatea impusă categoric bărbaților si femeilor de a fi egali în relații. Egalitatea de gen și-o câștigă fiecare femeie, personal, perseverent, prin atitudine și neacceptarea discriminării. Nu se poate impune societății, doar se poate legifera și pedepsi, dar se câștigă individual, pe frontul continuu cu respect, iubire și colaborare.

▼Care au fost cele mai mari avantaje  generate de faptul că sunteți femeie?

-Sunt avantaje pentru care sunt recunoscătoare divinității că m-am născut femeie, dar ele țin de partea personală și cea intimă. În plan social trebuie să recunosc că partenerii bărbați sunt mai politicoși, mai eleganți și mai îngăduitori cu noi femeile, în relațiile profesionale și colegiale.

▼Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?

-Nu aș schimba nimic, poate doar aș fi mai curajoasă și mai directă în susținerea opiniilor personale și mult mai conștientă de valoarea mea umană și profesională.

Tatiana Predut

▼Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?

-Te oprești din urcat pe scara socială, acolo unde consideri că este un echilibru între planul personal de carieră și eforturile pe care trebuire sa le faci. Cel mai important este să te autoevaluezi corect, pentru a înțelege cum te văd ceilalți. La fel de important este să accepți ca de la un anumit nivel nu mai ține de performanțele tale avansarea, ci doar de conjuncturi pe care nu le poți controla.

Alte tipuri de suport pentru a putea reuși există în lume de la epoca de piatra și nu pot fi ignorate sau incriminate dacă suntem sinceri cu noi. Trebuie doar spus că ele vin cu efecte secundare pe care trebuie să le accepți și cu prețuri care uneori sunt greu de plătit în timp. Aici intervine iarăși liberul arbitru al fiecăruia, bărbat sau femeie.

▼Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?

-O respect și o admir pe Simona Bucura Oprescu pentru perseverență, pentru umanitate și bun simț, pentru felul cum arată, pentru putere de muncă, pentru că știe să fie eficientă, profesionistă și corectă în condiții de stres și mai ales pentru că a performat cu  mult curaj și multă muncă în lumea dură a bărbaților care conduc România.

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Tatiana Preduţ