Aproape 5% din testele efectuate pentru depistarea cancerului de colorectal sunt pozitive

de | 12.04.2022 12:10 | Știri, Administrație, Județean

Aproape 5% din testele efectuate prin programul pentru depistarea cancerului de colorectal sunt pozitive, anunță prefectul județului Argeș, Radu Perianu.

Un număr de 2314 teste au fost transmise către medicii de familie înscriși în programul de screening pentru cancerul colorectal.

Se pare că 113 persoane au avut rezultate pozitive. Acestea au mers la Institutul Clinic Fundeni pentru analize amănunțite.

Este procedura care a fost inclusă în proiect și totul este gratuit.”

Un număr de 23 de teste au avut rezultate neconcludente iar analiza va fi refăcută, fără costuri.

Argeșenii sunt îndemnați să meargă la cei 15 medici înscriși în acest proiect.

Este bine să prevenim decât să ajungem să tratăm.” transmite prefectul Radu Perianu.

 

Am avut oameni din Pitești care au venit să ceară să facă testul. Asta ne-a determinat să cerem și includerea unor cabinete din mediul urban deși proiectul era destinat zonelor rurale. Fiecare medic de familie poate testa minim 330 de persoane și avem medici la care adresabilitatea este bună” a precizat Tabita Stănoiu, medic coordonator al programului.

 

teste pentru

 

Se lucrează pentru afilierea la program a unor cabinete medicale individuale din Pitești, Mioveni și Curtea de Argeș și vom transmite locațiile în care argeșenii pot cere testare.

De asemenea, intenționăm să organizăm întâlniri în localități cu medicii de familie, cu autoritățile locale și cetățenii și să explicăm beneficiile acestui program.” mai adaugă prefectul.

 

Analiza se face simplu:

– persoana merge la medic, primește un dispozitiv, dar și instrucțiunile necesare; ca să îl folosească și completează un chestionar;
– aduce proba la cabinetul medicului în maxim 7 zile;
– probele sunt trimise la laboratorul Institutului Clinic Fundeni;
– medicii primesc rezultatele;

De menționat că Instituția Prefectului județul Argeș sprijină activ Proiectul „Furnizarea serviciilor de sanatate din programele de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS II -Sud-Muntenia”, în cadrul PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, în baza unui acord cu Institutul Clinic Fundeni și Fundația Renașterea.

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Instituția Prefectului | Mioveni | Pitești

Ultimele articole