Bătaie de joc cu renovarea Vămii Pitești! De 5 ani se plimbă actele între instituții!

de | 12.04.2022 12:45 | Știri, Administrație, Pitești

Clădirea Vămii Pitești este în proces de degradare. Cine trece pe lângă aceasta poate observa că deja plăcile de gresie dezlipite de pe trepte sunt stivuite și lăsate în grămezi. După cum informează senatorul PNL, Dănuț Bica, documentația pentru renovarea sediului Biroului Vamal Argeș este plimbată între mai multe instituții și proiectant de mai bine de 5 ani.

În consecință, senatorul argeșean i-a solicitat Ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, un răspuns concret cu privire la stadiul implementării proiectului de reabilitare a acestui important obiectiv.

Sediul Biroului Vamal de Interior Argeș, amplasat la cea mai importantă poartă de intrare în municipiul Pitești, cea dinspre autostrada A1, se află în continuare într-o stare deplorabilă, cu aspect inestetic, având gresia care plachează scările și fațada desprinsă în foarte multe locuri.

Traficul auto greu, destul de intens în zonă, precum și un eventual cutremur de magnitudine ridicată reprezintă pericole reale pentru imobilul ce se deteriorează într-un ritm rapid, inducând teamă și disconfort în rândul salariaților și al clienților instituției.

Bica vamal

În plus, deși este un birou vamal extrem de aglomerat, prin care trec zilnic și așteaptă deseori ore în șir un mare număr de oameni, la dispoziția acestora nu există niciun punct sanitar funcțional, iar angajații îi invită pe cei care au nevoie de toaletă să meargă în spatele unei clădiri, zonă în care, conform imaginilor prezentate în presă la finalul lunii ianuarie, mizeria era de nedescris.”, declară senatorul Dănuț Bica.

Finanțarea privind renovarea se plimbă de la un birou la altul

Încă din 2017, parlamentarul Dănuț Bica atrăgea atenția miniștrilor de resort, prin întrebări repetate cu privire la această situație, însă rezolvarea problemei a rămas blocată în hățișul birocratic.

În răspunsurile formulate la aceste întrebări se regăsesc doar informații referitoare la extrem de lenta parcurgere a etapelor necesare elaborării, revizuirii, completării, modificării și avizării documentației tehnico-economice pentru renovarea obiectivului de investiții. Proiectul denumit „Reabilitarea termică și reparații capitale la sediul Biroului Vamal de Interior Argeș”  este plimbat  de peste cinci ani între Agenția Națională de Administrare Fiscală, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești și arhitecți, timp în care clădirile ce fac obiectul acestuia continuă să se deterioreze.

vama-pitesti renovarea

După 5 ani de tărăgănări, documentația pentru renovare se ia de la zero

În consecință, pentru a accelera lucrurile, senatorul Dănuț Bica a solicitat din nou să i se comunice care este stadiul derulării procedurilor legale pentru implementarea proiectului privind renovarea clădirii, când vor demara lucrările de execuție aferente și care este termenul stabilit pentru finalizarea acestora. De asemenea, a întrebat dacă și cum a fost rezolvată problema punerii la dispoziția clienților Biroului Vamal a unui punct sanitar funcțional și a igienizării terenului aferent acestei instituții.

Din răspunsul primit de la Ministerul Finanțelor la ultima întrebare reiese că în data de 28.06.2021 au fost aprobate fondurile necesare actualizării documentației, refacerii expertizei tehnice, auditului energetic și devizului actualizat al lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea sediului Biroului Vamal de Interior Argeș”.

Documentațiaprivind renovarea clădirii a fost recepționată în luna decembrie 2021, în prezent fiind în derulare procedura de obținere a certificatului de urbanism și a avizelor aferente acestuia. Urmează procedura de avizare, precum și propunerea pentru cuprinderea în proiectul de buget a fondurilor necesare pentru întocmirea proiectului tehnic și efectuarea lucrărilor de renovare. Oare cu documentația la care s-a tot lucrat în ultimii cinci ani ce s-a întâmplat, se întreabă senatorul Dănuț Bica.

Cele două toalete ecologice nu rezolvă problema

În ceea ce privește igienizarea zonei adiacente Biroului Vamal, senatorul Bica este de părere că problema a fost doar parțial rezolvată, deoarece de la sfârșitul lunii ianuarie, când se susține în răspunsul Ministerului că s-a făcut curățenie, până acum, situația aproape că a revenit la stadiul inițial. Iar instalarea a două toalete ecologice nu poate substitui prezența unui punct igienico-sanitar racordat la sistemul de alimentare cu apă curentă și care să fie în mod constant întreținut și curățat.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dănuț Bica | Pitești

Ultimele articole