Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva! Ce nu ai voie să mănânci

de | 14.10.2022 11:01 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Sfânta Cuvioasă Parascheva reprezintă una dintre cele mai mari sărbători ale românilor, fiind marcată cu cruce roșie.

Sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie, Sfânta Parascheva este cunoscută în credința populară drept “Vinerea Mare de Toamna” sau “Vinerea celor 12 vineri” și este considerată cea care protejează lumea femeilor și îndeletcinirile lor. Ea ocrotește femeile însărcinate, iar cele care doresc să aibă o naștere ușoră trebuie să dea de pomana, astăzi, copiilor nevoiași.

Mii de credincioși se închină, în această zi, la racla cu sfintele moaște de la Iași, acolo unde se află de peste 350 de ani.

În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re și însă­nă­to­șire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dum­ne­zeu”, se arată pe Doxologia.ro.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Parascheva

Astăzi, femeile nu au voie să spele, să coasă și să facă alte treburi casnice. Se spune că în funcție de cum este vremea în această zi va fi și iarna.

Dacă oile dorm îngrămădite e semn că vine iarnă grea. Dacă dorm răsfirate, iarna va fi ușoră.

Credincioșii îi pomenesc pe cei care nu mai sunt printre ei. Se dau de pomană must și pâine coaptă din grâul proaspăt, din acest an.

În această zi nu se mănâncă nuci, castraveți sau orice alimente în formă de cruce. De asemenea, nu se consumă fructe închise la culoare și pepene roșu, deoarece amintesc de sacrificiul martiric.

Rugăciunea pe care creștinii o rostesc de Sfânta Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci”.

Foto Huff.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cum se vor desfășura orele elevilor la iarnă? Anunțul Ministrului Educației

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: