Transportatorii vor protesta cu mașinile în stradă

de | 21.03.2022 14:15 | Județean, Economic

 

Trei asociații ce reunesc companii de transport au anunțat că vor urma acțiuni de proteste ce se vor derula la nivelul întregii țări. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.), împreună cu A.P.T.E. 2002 şi A.P.U.L.U.M. sunt organizatorii principali ai acestor manifestări la care s-a ajuns „după ce au eșuat toate încercările de a găsi soluții și sprijin din partea Guvernului, pentru depășirea situației actuale de criză. Ne-a convins aroganța și nepăsarea șefului Consiliului Concurenței, care cere plafonarea prețurilor la energie, carburanți și polițe RCA „la un nivel cât mai ridicat, fără compensare” și doar pentru „consumatorii vulnerabili”. Această abordare din partea statului arată că se dorește falimentarea firmelor românești și mai ales a celor de transport.”, avertizează COTAR.

În Europa protestele transportatorilor au început de câteva săptămâni, factorul declanșator fiind creșterea la cote nemaiîntâlnite a prețului la carburanți. În România, aceasta este doar una dintre problemele semnalate. Asociațiile de profil cer și demiterea președintelui Consiliului Concurenței, pe care îl acuză că nu a luat nicio măsură pentru a stopa majorarea exagerată a prețului polițelor RCA.

Transportatorii rutieri sunt afectați de toate majorările de prețuri: de facturile uriașe la energie electrică și la gaze naturale; de creșterea prețului la carburant și de creșterea alarmantă a prețurilor polițelor RCA. Am cerut destituirea preşedintelui Consiliului Concurenţei, pentru că nu a demarat nicio anchetă în piaţa RCA cu privire la explozia preţului acestui produs de asigurare obligatoriu. Este evident pentru toţi românii că piaţa de asigurări din România s-a înţeles din nou, ca acum 5 ani, să majoreze preţul RCA. Doar domnului Bogdan Chirițoiu nu i se pare absolut nimic suspect că preţurile RCA s-au triplat în ultimele 6 luni. Acum susține toate celelalte explozii de prețuri și consideră că statul nu trebuie să ia niciun fel de măsură de plafonare, deși este clar că astfel vor fi falimentate toate firmele private din România, ceea ce înseamnă colaps economic.

Între prima de risc (ce acoperă plata daunelor) și tariful de referință la care trebuie plafonat, ambele calculate de ASF, asigurătorii au peste 150% adaos la polița RCA, suficient cât să trăiască bine în următoarele 6 luni. Dacă nu le ajung banii, mai pot ajusta din salariile de zeci de mii de euro pe lună pentru angajații din board. Atragem atenția asupra faptului că asigurătorii vând azi, prin brokeri, în proporție de 95%, iar comisioanele acestora sunt de 0,1% la camioane și de 1% la polițele RCA până la 6 luni. Prin urmare, orice plafonare sub 10% pentru restul de polițe va duce la dispariția a 40.000 de angajați.”, mai informează COTAR.

În Rusia, prețul unui litru de motorină este 2 lei

În comunicatul COTAR se face referire și la prețul combustibilului în țările aflate în acest moment în conflict, de unde s-a și declanșat majorarea aplicată de comercianții de carburanți din România.

„Poate ar trebui să ne pună pe gânduri faptul că Ucraina este în război, dar motorina și benzina sunt mult mai ieftine decât în România. Pe 14 martie 2022, benzina (Euro 95) pornea de la 1,604 euro/l (7,937 lei) în România, iar în Ucraina costa 1,099 euro/l (echivalentul a 5,435 lei), în timp ce motorina costa în România 1,625 euro/l (8,040 lei), iar în Ucraina costa 1,073 euro/l (echivalentul a 5,309 lei). Prețuri mai mici decât în Ucraina sunt doar în Rusia și Belarus (0,392 euro/l benzină Euro 95 – echivalentul a 1,939 lei/l și 0,407 euro/l de motorină – echivalentul a 2,016 lei, în Federația Rusă, respectiv 0,597 euro/l – echivalentul a 2,951 lei/l benzină Euro 95 și 0,597 euro/l, echivalentul a 2,951 lei/l de motorină, în Belarus).”, informează COTAR.

„Statul ar trebui să găsească și soluțiile pentru salvarea firmelor românești și a economiei României, pentru că altfel va fi distrusă România. Guvernul nu trebuie să lovească în firmele românești care abia mai supraviețuiesc în urma acestor scumpiri în lanț. După ce am constatat că nu este nimeni interesat de cerințele și chiar de propunerile noastre, până  când vom obține de la Guvernul României soluții concrete de ieșire din criză, vom recurge la toate formele legale de a protesta cu toate mașinile în stradă, în toată țara!”, a declarant Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

„Segmentul transporturilor este într-o incertitudine totală!”

Ca și calendar al protestelor, reprezentantul COTAR pe Argeș ne-a declarat că nu au primit nicio informare exactă, însă că va fi cu siguranță acest val de proteste. Și Cătălin Lazăr, manager al Lazăr Internațional Company, ne-a confirmat că nu există încă o dată stabilită pentru a ieși în stradă. La rândul său, a subliniat faptul că acum, mai mult decât în orice perioadă anterioară, sectorul transporturilor este într-un haos total, deoarece, nu mai poți face predicții nici pe termene scurte:

catalin lazar - Transportatorii vor protesta cu mașinile în stradă

Noi am mai participat la proteste, nu știu nimic concret raportat la această acțiune. Aceste scumpiri afectează toată economia, nu doar transportul. Segmentul nostru a fost foarte impactat în ultimii ani. Odată cu pandemia ne-au scăzut volumele, apoi cifra de afaceri, implicit și profitul, iar acum suntem asaltați de alte scumpiri. Nu este vorba doar de motorină, pentru că există o clauză, iar dacă îi crește prețul, se plătește. Dar pe lângă aceasta sunt și altele: RCA, salariul. Suntem într-o incertitudine totală.”, ne-a declarat Cătălin Lazăr, reprezentant al unui dintre cei mai mari transportatori din România.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Rusia | Ucraina

Ultimele articole