anchetaonline.ro

UE. Reguli noi pentru baterii mai ecologice

de | 10.12.2022 09:54 | Știri, După subiect, Lifestyle, Național

Vă mai amintiți vremurile când scoteam bateria din telefon cu ușurință? Este foarte posibil ca peste câțiva ani să o putem facem din nou. Astfel, din 2026 telefoanele mobile sau dispozitivele electronice vor trebui proiectate astfel încât bateria să poată fi scoasă şi înlocuită cu uşurinţă.

Europarlamentarii și statele membre au convenit asupra unui acord prin care producătorii vor fi obligați să facă toate bateriile mai ecologice, mai ușor de înlocuit și mai reciclabile. Adoptat în urma unor negocieri îndelungate, acordul acoperă întregul ciclu al bateriilor, de la proiectare până la sfârşitul duratei de viaţă. Acesta se va aplica tuturor tipurilor de baterii vândute în UE – smartphone-uri, electrocasnice, scutere, maşini sau biciclete electrice, baterii industriale -, se precizează într-un comunicat de presă al Parlamentului European, potrivit dcnews. Toate bateriile vor trebui să poarte etichete şi coduri QR care să ofere informaţii despre performanţe, durata de viaţă şi compoziţie, în timp ce bateriile de scuter şi de maşină şi o parte din bateriile industriale vor avea nevoie de un ”paşaport digital” care să le detalieze caracteristicile. Ba mai mult, companiile care includ bateriile în produsele lor vor trebui să îndeplinească obiective de colectare obligatorii. Toate bateriile colectate vor trebui reciclate, cu niveluri ridicate de recuperare pentru cupru, cobalt, litiu, nichel, plumb, fiind impuse niveluri minime ale acestor metale valorificate din deşeuri în compoziţia noilor baterii.

Foto descriptiv. Sursă foto: ecoremat.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

BNR. Iată ce monedă va lansa în circuitul numismatic

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Uniunea Europeană