anchetaonline.ro

Circa 90 de copii din Mălureni străbat 6 km până la școală cu frica de urs și prin bâltoace!

de | 05.09.2022 12:40 | Știri, Județean, Lifestyle

» Alți 35 nu au unde să meargă la grădiniță!

Cum au ajuns copiii dumneavoastră azi la școală? Cu mașina, cu microbuzul școlar, cu autobuzul sau cu taxiul?!

Sunt și copii care de dimineață au pornit prin băltoace și cu spaima de urs în suflet, străbătând 6 km ca să își ocupe locul în bancă. La fel fac, indiferent de anotimp sau de vreme, circa 90 de copii din satul Păuleasca, comuna Mălureni. Aceștia sunt nevoiți să treacă dealul la unitatea școlară din Bădiceni, unde au clasele de gimnaziu, pentru că la ei în sat nu au o clădire care să poată găzdui și clasele lor.

Școala „Petru Tudose” din Mălureni are 490 de elevi, împărțiți în 6 structuri, una dintre acestea fiind în cătunul Tufanu, unde la învățământ primar sunt înregimentați 79 de copii. De un an, aceștia au condiții mai bune de învățare.

Primăria ne-a pus la dispoziție clădirea unui centru de servicii sociale construit pe granturi norvegiene. S-a încheiat termenul pentru derularea respectivei activități și l-a primit școala. Acolo sunt condiții mai bune pentru elevi”, ne-a declarat directorul Antoneta Tudorache, cea care aplică pe toate proiectele și insistă la toate autoritățile să primească ajutor pentru a îi atrage către învățătură pe copiii din această comunitate.

scoala mălureni

sursa: Digi24

S-a promis instalarea unor containere, dar Ministerul Muncii nu le-a achiziționat

Însă nu există grădiniță, iar acum, conducerea școlii, alături de primarul Florian Bucălie, Inspectoratul Școlar și Prefectură caută soluții să asigure un spațiu și pentru preșcolarii din comunitatea de romi. Subprefecul Bogdan Minciunescu chiar a stabilit cu inspectorul școlar adjunct, Cătălina Dumitrașcu, să facă o vizită la fața locului pentru a rezolva situația, mai ales că numărul copiilor care urmează să se școlarizeze este în creștere.

Problema este învățământul preșcolar, deoarece nu avem spațiu pentru ei. Am făcut demersuri printr-un proiect al Ministerului Muncii și al Ministerului Educației să montăm niște containere, însă acestea nu au fost achiziționate. Deja făcuserăm planurile, Primăria Mălureni realiza platformele betonate pentru amplasarea containerelor, pentru racordarea la utilități, însă totul s-a blocat. Ar fi fost o soluție bună. Conform recensământului, la grupa mare și mijlocie ar fi în jur de 35 de copii pe care i-am putea școlariza, asigurând accesul la învățământ și pentru aceștia, în condițiile în care acolo oricum abandonul este foarte mare. Ei absentează mult sau chiar renunță la școală, deoarece merg cu vitele sau la cules de ciuperci, fetele se căsătoresc de mici. Ar fi o mare realizare pentru copiii de acolo să asigurăm învățământul preșcolar.”, ne-a explicat managerul Antoneta Tudorache, care a mai adăugat că Școala „Petru Tudose” este printre unitățile care au obținut cea mai mare sumă în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), care are ca obiectiv sprijinirea elevilor, astfel încât să se reducă absenteismul, să se îmbunătățească rezultatele la evaluări și să crească numărul de elevi care finalizează învățământul obligatoriu.

Cert este că întreaga comunitate din Păuleasca are nevoie de o școală nouă, unde să existe grădiniță, clasele primare și cele gimnaziale. Deja populația școlară ar sări de 206, de la ciclul preșcolar la cel gimnazial.

La iarnă, copiii nu mai merg prin apă

Primăria și Consiliul Local au reușit totuși să modernizeze drumul.

„De la tabără până la școală sunt 3 km care au fost reabilitați astfel încât la iarnă copiii să nu mai meargă prin gârlă. Mai avem în lucru circa 600 de metri, dar până la finele lunii octombrie vor fi încheiați și aceștia.”, ne-a declarat primarul Florian Bucălie.

Anul școlar începe cu două suplinitoare noi, care vor preda copiilor din Tufanu. Una vine de la Curtea de Argeș și o alta de la Pitești. Managerul unității se așteaptă ca și acestea, așa cum au făcut și oredecesoarele lor, să abandoneze repede postul, fie prin detașare, fie prin renunțare, deoarece provocarea de a merge pe jos către cătun este epuizantă.

Sursa foto: Digi24 și Școala 9.ro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: