anchetaonline.ro

Asistenții medicali argeșeni în misiune pentru un „mâine mai sănătos” 

de | 07.04.2022 09:00 | Opinii, Județean, Lifestyle

  • 7 Aprilie, Ziua Mondială a Sănătății este marcată, în acest an, de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) printr-o campanie cu tema ,,Planeta noastră, sănătatea noastră”.

Această zi  reprezintă un bun prilej  pentru ca apelul forurilor internaționale ce activează în domeniul sănătății să ajungă în toate colțurile lumii.

Potrivit OMS ,,În timp ce pandemia de COVID-19 ne-a arătat puterea de vindecare a științei, a evidențiat și inechitățile din lumea noastră. Pandemia a dezvăluit puncte slabe în toate domeniile societății și a subliniat urgența creării unor societăți durabile de bunăstare. Întreruperea acestor cicluri de distrugere a planetei și a sănătății umane necesită acțiuni legislative, reforme corporative  pentru ca indivizii să fie sprijiniți și stimulați să facă alegeri sănătoase”.

UN MÂINE MAI SĂNĂTOS

În acest sens, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat că vor concentra atenția globală asupra acțiunilor urgente necesare pentru a menține sănătatea oamenilor și a planetei. Strategia OMS pentru reușita campaniei cuprinde, sub sigla ,,Mâine mai sănătos!”, o serie de acțiuni recomandate pentru guverne, primari, corporații, instituții de sănătate, lucrători și persoane fizice.

Planeta ne-a dăruit tot ce a avut mai bun. Este timpul să-i dăruim și noi!

În contextul actual al Zilei Mondiale a Sănătății se înscrie și mesajul președintelui Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș, Estera Stămoiu:

Planeta ne-a dăruit tot ce a avut mai bun. Este timpul să-i dăruim și noi! Este timpul   să o protejăm! Este esențial să înțelegem faptul că grija pentru sănătatea planetei trebuie să înceapă cu grija pentru sănătatea noastră și a tot ceea ce ne înconjoară. Este o dovadă de maturitate și responsabilitate. Îngrijirea  planetei începe cu gesturile mici,dar responsabile  ale fiecăruia dintre noi, la fel  ca și îngrijirea vieții omenești. Pandemia, războiul, efectele secundare ale climei, consumul mare de produse, sunt factori care determină, pe termen lung, scăderea calității vieții și, ulterior, a sănătății. De aceea, un astfel de apel trebuie să reprezinte punctul de plecare către motivarea și determinarea fiecărei persoane de a investi în sănătatea sa, a celor din jur și a planetei. Investiția în educația comunității privind îngrijirea sănătății și a mediului, în formarea profesională a resurselor umane din unitățile sanitare, în aparatură de înaltă tehnologie care respectă și cerințele de mediu, sunt soluții reale și facile de a proteja sănătatea, acest bun pe care l-am primit gratuit, dar a cărui valoare este neprețuită.

 

E.S. un

 

Am convingerea că putem. Am convingerea că vom reuși.

Asistenții medicali au câștigat marea luptă cu pandemia, au făcut sacrificii uriașe, au depășit cu succes provocări care le-au forțat limitele, au salvat vieți, chiar cu prețul sănătății și vieții lor. Asistenții medicali formează armata de sănătate a lumii. Au arătat tuturor cine sunt cu adevărat asistenții medicali, evidențiind incontestabilul rol fundamental pe care îl au în sistemele de sănătate.

Asistenții medicali sunt și vor rămâne partenerii de încredere ai fiecărui cetețean, sunt și vor rămâne parte din fiecare cauză de bine pentru semenii lor.

De Ziua Mondială a Sănătății mă îndrept cu recunoștință către toți asistenții medicali argeșeni, către toți lucrătorii din sănătate și le adresez mulțumiri pentru profesionalism, pentru devotament, pentru curaj, pentru empatie, pentru că știu să fie și, mai ales, cum să fie, de fiecare dată cei mai modești, dar mari, eroi ai sănătății argeșene.  Cu ei alături, putem să avem încredere și să nădăjduim cu toții într-un Mâine mai sănătos! Tuturor profesioniștilor din sănătatea argeșeană, un călduros LA MULȚI ANI!”.

 

Ordinul Asistenţilor Medicali Generaliști, al Moașelor si Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) este organizaţia profesională nonguvernamentală, apolitică, de drept public, care regrupează asistenţi medicali din România autorizaţi să practice profesiunea de asistent medical.

OAMGMAMR funcționează potrivit Legii nr. 53/2014 pentru aprobarea OUG Nr. 144 din 28 octombrie 2008 privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moaşă şi a profesiei de asistent medical. Ordinul este organizat în conformitate cu prevederile art. 63 din Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, statele membre având obligaţia să transpună, să se conformeze la prevederile acesteia şi să notifice Comisiei Europene măsurile întreprinse în acest sens până la data de 20 octombrie 2007, dată de la care sunt abrogate directivele 77/452, 77/453, 80/154 şi 80/155 CE.

OAMGMAMR Filiala Arges reprezinta cheia succesului pentru dezvoltarea profesiei de asistent medical sau moasa.Rolul nostru este de a promova imaginea asistentului medical/moasei in randul societatii,de a deschide o noua etapa generatoare de eficienta si profesionalism,astfel incat calitatea ingrijirilor de sanatate si educatie medicala sa fie un etalon pentru toti asistentii medicali/moase din judetul Arges.

 


Citiți de asemenea pe anchetaonline.ro 

sănătate asistenta

4-8 Aprilie 2022 – Săptămâna Mondială a Lucrătorilor din Sănătate

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Estera Stămoiu | OAMGMAMR | OMS