Următoarele zile libere!

de | 04.12.2022 10:09 | Știri, Administrație, După subiect, Național

Luna decembrie a început cu zile libere și se va termina la fel pentru salariații cu program obișnuit de lucru. Astfel, următoarele libere sunt o zi cu ocazia Crăciunului și încă una de Anul Nou.

Potrivit celor de la avocatnet.ro după cum se stabilește în Codul muncii, prima și a doua zi de Crăciun, dar și primele două zile ale unui an sunt zile în care salariații trebuie să beneficieze de timp liber. Pentru că în acest an cele două sărbători se suprapun parțial cu zile de weekend, respectiv pică în zile de duminică și luni, salariații vor beneficia de doar două zile libere. De altfel, în zilele de sărbătoare legală, angajatorii trebuie să le acorde salariaților timp liber. Sunt și anumite categorii de angajaţi care trebuie să se prezinte la muncă în aceste zile. Mai exact este vorba despre cei ce activează în cadrul unităților sanitare sau de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității. În astfel de cazuri, angajatorii trebuie să le asigure salariaților, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă, din motive justificate, nu li se pot acorda salariaților zile libere, aceștia vor trebui să primească un spor la salariu pentru zilele legale de sărbătoare lucrate, ce nu va putea fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, după cum stabilește Codul muncii.

Foto descriptiv. Sursă foto: Hotnews.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Pitești. Campania de colectare a deșeurilor voluminoase și a celor electrice

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: