Util pentru angajații din România! Până când pot fi luate zilele de concediu din anii anteriori

de | 05.03.2023 15:42 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

Util pentru angajații din România! Până când pot fi luate zilele de concediu din anii anteriori

Dacă încă nu ți-ai efectuat toate zilele de concendiu disponibile pentru anul trecut, trebuie să știi că ai la dispoziție o perioadă destul de lungă pentru acest lucru.

Potrivit Codului Muncii, salariații au dreptul să își ia concendiul neefectuat într-o perioadă de „18 luni cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

Prin urmare, până la jumătatea acestui an, adică până la data de 30 iunie 2023, angajatorii sunt obligați să dea concendiu salariaților care nu și-au luat toate cele 20 de zile minime în anul 2021.

Ce prevede Codul Muncii în privința concendiilor de odihnă

Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihnă

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor
2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihnă

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.”, se arată în Codul Muncii.

Foto descriptiv Pixabay

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Apare un nou post de televiziune în România!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole