anchetaonline.ro

Veste bună pentru românii bolnavi de cancer! Acces mai ușor la investigații PET-CT de la 1 iunie

de | 28.05.2023 09:32 | Știri, Lifestyle, Național

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, începând cu 1 iunie 2023, românii bolnavi de cancer vor putea face PET-CT fără aprobarea comisiei de experți din cadrul CNAS.

Începând cu data de 1 iunie 2023 se facilitează accesul pacienților oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate la investigaţiile PET – CT, prin eliminarea necesității aprobării comisiei de experţi de la nivelul CNAS pentru efectuarea acestei investigații.

Tot de la aceeași dată se implementează un nou program de sănătate, Programul naţional de endometrioză, care va asigura accesul pacientelor cu endometrioză profundă cu afectare intestinală la intervenţii chirurgicale minim invazive, precum și Subprogramul naţional de tratament al bolnavilor cu tulburare depresivă majoră în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, având ca obiectiv optimizarea accesului pacienţilor cu afecțiunea respectivă la tratament medicamentos.”, se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

În cadrul aceeași hotărâri sunt prevăzute, începând cu 1 iulie, noi reglementări privind prescrierea medicamentelor biosimilare, atât la inițierea tratamentului, cât și la continuarea acestuia, dar  și obligația caselor de asigurări de sănătate de a monitoriza semestrial prescrierea produselor biologice.

Totodată, de la 1 iulie se modifică și termenul de decontare în cadrul programelor de sănătate curative.

Sumele vor fi decontate furnizorilor în termen de până la 60 de zile calendaristice de la data depunerii facturii și nu cum este în prezent, de la data acordării vizei de „bun de plată”.

Excepție de la această regulă fac serviciile medicale pentru care decontarea se face în termen de 30 de zile de la data depunerii facturii.

Pacienții cei care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru efectuarea investigaţiilor PET – CT vor avea acces la acestea în baza unui formular specific, care va fi valabil 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

Atât formularul, cât și metodologia de transmitere a acestuia în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate, vor fi aprobate printr-un ordin al președintelui CNAS.

foto descriptiv Facebook Neolife Medical Center Romania

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Accident grav din cauza lipsei unui indicator! Motociclist din București, despăgubit de Primărie cu 30.000 de euro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: CNAS