Veste tristă pentru Simona Halep! Suspendată 4 ani pentru dopaj

de | 12.09.2023 18:56 | Național, Eveniment

Veste tristă pentru Simona Halep. Ea și-a aflat pedeapsa în scandalul de dopaj, după ce a fost audiată la finalul lunii iunie de către tribunalul Sports Resolutions.

Cunoscută sportivă, campioană la Roland Garros în 2018 şi la Wimbledon în 2019, a primit o suspendare de 4 ani.

Decizia nu este însă definitivă, iar dubla campioană de Grand Slam poate face apel la Tribunalul de Apel Sportiv (TAS), relatează gsp.ro

Anunțul a fost făcut astăzi, 12 septembrie, de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), care transmite că românca a fost suspendată ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP).

Potrivit sursei citate, sportiva a fost suspendată pentru două încălcări ale regulilor. În 2022, la o testare antidoping ea a fost depistată cu roxadustat, o substanță interzisă, iar în 2023 au fost găsite nereguli în pașaportul său sportiv.

În apărarea sa, Simona Halep a susținut că ar fi luat un supliment contaminat, însă tribunalul a stabilit că acest lucru nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Suspendarea jucătoarei de tenis va expira pe data de 6 octombrie 2026, deoarece a fost scăzută perioada în care ea a fost deja suspendată provizoriu.

Halep:„ Lupta mea continuă”

Simona Halep a avut o primă reacție după ce a aflat sentința în cazul scandalului de dopaj. Într-o postare pe Instagram, sportiva a declarat că este şocată şi dezamăgită de decizia tribunalului, susținând că nu a folosit niciodată substanțe interzise.

De asemenea, sportiva a mai subliniat și faptul că, până în 29 august 2022, ea a făcut  200 de analize de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise, iar toate acestea au fost negative.

Astăzi, un tribunal din cadrul programului anti-doping de tenis a anunțat o decizie în cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viața mea și, din păcate, lupta mea continuă. Mi-am dedicat viața frumosului joc de tenis. Iau foarte în serios regulile care ne guvernează sportul și sunt mândră de faptul că nu am folosit niciodată, cu bună știință sau intenționat, vreo substanță interzisă.

Am refuzat să accept decizia lor de interdicție de patru ani. Într-un raport de 126 de pagini, tribunalul a constatat că am comis ambele acuzații aduse de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) – un test de urină pozitiv în competiție pentru o substanță interzisă și o încălcare a programului de pașaport biologic al sportivului. Reprezentanții mei și cu mine am prezentat ITIA și tribunalului dovezi convingătoare în sprijinul apărării mele, inclusiv multiple întrebări legitime cu privire la concluziile la care s-a ajuns în jurul testării mele biologice pentru sportiv (ABP). Deși sunt recunoscătoare că am în sfârșit un rezultat în urma numeroaselor întârzieri nefondate și a sentimentului de a trăi în purgatoriu timp de peste un an, sunt atât șocată, cât și dezamăgită de decizia lor.

Cred într-un sport curat și în aproape două decenii ca tenismen profesionist, prin sute de turnee și două titluri de Grand Slam, am făcut 200 de analize de sânge și urină pentru a verifica dacă există substanțe interzise – toate acestea au fost curate, până în 29 august 2022.

Înaintea sezonului de teren greu din 2022, la recomandarea echipei mele de încredere și a fizioterapeutului, mi-am ajustat suplimentele nutriționale. Niciunul dintre ingredientele enumerate nu a inclus substanțe interzise, ​​totuși știm acum – și tribunalul a fost de acord – una dintre ele a fost contaminată cu roxadustat. Am fost testată aproape săptămânal după testul inițial pozitiv până la începutul anului 2023, toate fiind negative. În ciuda acestor dovezi, ITIA a adus o acuzare ABP numai după ce grupul său de experți a aflat identitatea mea, ceea ce a făcut ca doi din trei să-și schimbe brusc opinia în favoarea acuzațiilor ITIA.

ITIA s-a bazat doar pe opiniile acestor experți care s-au uitat doar la parametrii mei de sânge – pe care i-am menținut de mai bine de 10 ani în același interval. Acest grup a ignorat faptul că nicio substanță interzisă nu a fost găsită vreodată în probele mele de sânge sau urină, cu singura excepție a unui test pozitiv din 29 august pentru roxadustat, care a fost prezent la un nivel extrem de scăzut și care, luând în considerare testul meu negativ cu trei zile înainte, ar fi putut fi cauzat numai de expunerea accidentală la roxadustat.”, a transmis Simona Halep

De asemenea, în mesajul postat, cunoscuta sportivă susține că este recunoscătoare tuturor celor care îi sunt alături și că va contesta decizia la Curtea de Arbitraj pentru Sport.

Rămân recunoscătoare pentru tot sprijinul din partea familiei mele, a prietenilor și a fanilor de tenis din întreaga lume. Continui să mă antrenez și să fac tot ce îmi stă în putere pentru a-mi șterge numele de aceste acuzații false și a mă întoarce în instanță. Intenționez să contest această decizie la Curtea de Arbitraj pentru Sport și să urmăresc toate căile legale împotriva companiei de suplimente în cauză”, a  mai scris Simona Halep pe Instagram.

foto descriptiv

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Pericol în trafic! Se plimba drogat pe străzile din Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Simona Halep