(VIDEO) Controale la bazinele hidrografice Argeş-Vedea, Banat şi Mureş!  Amenzi date de aproape 500.000 de lei

de | 18.05.2023 12:53 | Știri, După locație, După subiect, Eveniment, Județean, Național

(VIDEO) Controale la bazinele hidrografice Argeş-Vedea, Banat şi Mureş!  Amenzi date de aproape 500.000 de lei

Inspectorii de la Administraţia Apele Române au efectuat controale în bazinele hidrografice Argeş-Vedea, Banat şi Mureş, descoperindu-se nereguli la 12 societăţi cu activitate de profil.

În urma unor controale făcute la balastiere, s-a constatat că în unele cazuri operatorii exploatau ilegal zeci de hectare de teren și au fost date amenzi de aproape 500.000 de lei.

În ultima perioadă, echipele de specialitate din cadrul Inspecţiei Naţionale a Apelor (de la nivel central şi al Administraţiilor Bazinale de Apă) au aplicat amenzi în valoare de 490.000 de lei operatorilor economici care nu au respectat prevederile legale din domeniul apelor, respectiv exploatarea agregatelor minerale, potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri.

În cinci dintre cazuri este vorba despre abateri grave, legate de nerespectarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale (inclusiv în terasă) – practic, aceşti operatori exploatau zeci de hectare de teren în afara perimetrelor aprobate. În aceste cazuri, inspectorii noştri au întreprins demersuri pentru calcularea penalităţilor şi recuperarea contravalorii prejudiciilor (aproximativ 250.000 lei), respectiv s-a dispus sistarea activităţii de exploatare a agregatelor minerale din perimetrele neautorizate”, a arătat ANAR.

De asemenea, în urma controalelor vor fi sesizate și instituțiile abilitate (ex: ANRM, IGPR-SICE, Garda Naţională de Mediu, Ministerul Agriculturii, etc).

Exploatarea necorespunzătoare a agregatelor poate provoca fenomene erozionale la poduri, dar și la infrastructura de apărare împotriva inundațiilor, fapt care pune în pericol atât locuitorii din zonă, cât și pe cei din aval.

Atragem din nou atenţia asupra faptului că exploatarea necorespunzătoare a agregatelor provoacă fenomene erozionale la poduri, dar şi la infrastructura de apărare împotriva inundaţiilor, punând astfel în pericol locuitorii din zonă şi pe cei din aval. Toate aceste abateri se sancţionează conform Legii Apelor. Inspectorii de specialitate în gospodărirea apelor din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române (de la nivel central şi al celor 11 Administraţii Bazinale de Apă) vor continua monitorizarea şi controalele la agenţii economici conform Planului de activitate, precum şi potrivit competenţelor şi obligaţiilor ce le revin. Este vorba despre controale planificate, tematice, inopinate, dar şi despre controale privind stadiul realizării măsurilor impuse prin verificările anterioare”, au menţionat reprezentanţii Administraţiei Apele Române.

foto/video Facebook Apele Române

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

O cisternă și un TIR au luat foc pe centura Capitalei! Un șofer a murit

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Apele Române

Ultimele articole