(VIDEO) Mona Lisa a fost atacată la Luvru cu o prăjitură cu frișcă!

de | 30.05.2022 10:00 | Național, Lifestyle

Incident la Luvru, acolo unde un vizitator a încercat să vandalizeze una dintre piesele cele mai valoroase ale muzeului francez: este vorba despre Mona Lisa, capodopera lui Leonardo da Vinci, al cărei fermecător mister dăinuie peste veacuri.

Vizitatorul a reuşit să nimerască tabloul aruncând către acesta cu o prăjitură cu frişcă, dar – din fericire – pictura este protejată cu sticlă și astfel gestul individului nu s-a finalizat cu deterioarea ei.

Acesta s-a apropiat de opera lui Da Vinci într-un scaun cu rotile și deghizat în femeie, cu perucă și haine de damă. “Arma” pregătită pentru Mona Lisa, respetiv prăjitura cu frișcă, a avut-o ascunsă sub haină.

Episodul s-a consumat sub privirile sutelor de vizitatori prezenți în Luvru la acea oră, care au surprins momentul în fotografii și filmulețe și l-au distribuit viral pe rețelele de social media.

Imediat au intervenit forțele de ordine care protejează patrimoniului fostului palat regal francez, în acest moment unul dintre cele mai bogate muzee ale lumii și vizitatorul pus pe fapte mari a fost imobilizat.

Înainte de a fi reţinut, personajul a împrăştiat trandafiri pe podea, semn că întrega poveste a avut un scop demonstrativ.

Mona Lisa – ținta multor agresiuni de-a lungul vremii

Acesta nu este singurul episod în care lucrarea greu de estimat ca valoare în patrimoniul cultural al lumii este ținta unor atacuri. A fost chiar furată, în 1911, de către Vincenzo Peruggia – un imigrant de origine italiană stabilit în Franța, care a sustras-o ascunzând-o sub jachetă și a ajuns cu pictura până în Italia, unde a fost prins în timp ce încerca s-o valorifice într-un anticariat florentin.

Ulterior, în 1950, a suferit avarii ușoare provocate de doi atacatori care au aruncat spre pictură acid, respectiv o piatră. Cel mai recent gest de agresiune asupra Mona Lisei s-a consumat în 2009 când un alt vizitator de la Luvru a izbit geamul de sticlă ce protejează pictura cu o ceașcă de cafea.

Mona Lisa este o pictură de doar 77 x 33 cm, realizată de către Leonardo Da Vinci în primii ani de după 1500 și despre care se consideră că reproduce chipul Lisa Gheraldini, soția unui comerciant din Florența. Dincolo de zâmbetul veșnic misterios surpins de artist, Mona Lisa a stârnit numeroase analize și controverse și datorită faptului că nu are gene și sprâncene. Se preupune că Da Vinci le-ar fi pictat, dar a fost pus de preoții italieni să le șteargă deoarece făceau “modelul” să pară prea apetisantă. O altă supoziție este cea conform căreia aceste elemente au fost șterse în timpul resturărilor.

Opera, căreia i se mai spune Gioconda, este cotată la peste 800 de milioane de dolari, fiind consideartă cea mai scumpă pictură din lume și este adăpostită de Muzeul Luvru din Paris din 1913.

Credit foto: EPA/Horacio Villaobos


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:


 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/luana-alexandra-popescu/" target="_self">Luana Alexandra Popescu</a>

Articol scris de Luana Alexandra Popescu

Editor și autor de content media online, specializat în relații publice și jurnalism. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu master în Comunicare Audio Video SNSPA.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole