Nu îți faci analizele la timp? Ai putea fi amendat!

de | 29.05.2022 18:00 | Știri, După locație, Național

O schimbare ar putea fi făcută, în curând, în sistemul de sănătate românesc. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că prevenția poate să salveze viețile multor oameni, iar în acest sens trebuie să fie luată o decizie. Prin urmare, autoritățile iau în calcul ca începând de anul viitor să dea amenzi celor care nu merg să își facă analizele preventiv.

Există astfel de situații în multe țări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ține cont și de comportamentul preventiv al fiecărei persoane. Putem să gândim o astfel de soluție. Nu cred că e o soluție rea, cred că e o soluție care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar, pe de altă parte, și medicii, mai ales cei de familie, trebuie să fie parte a acestui efort”; a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Pe de altă parte, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov susține că deși poate fi o măsură bună, obiceiul autorităților de a sancționa cetățenii pentru orice, ar putea să nu aibă efectul dorit, din contră.

Domnul ministru are dreptate. Există astfel de situații în alte țări, doar că ele nu sunt sub formă de sancțiuni directe. Pacientul plătește mai mult pentru boala pe care ar face-o dacă nu se prezintă la timp la controlul preventiv. Cam așa funcționează peste tot acest mecanism.

Pe de altă parte, în România este un obicei ca autoritățile să sancționeze pe oricine pentru orice, sperând că astfel va obține rezultate bune, ceea ce a arătat în timp că nu a fost adevărat.

Probabil că sancțiunile ar trebui să vină doar în urma unei fraude sau dacă oamenilor li se explică într-adevăr cât de important este acest lucru și refuză să facă asta”, a transmis Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, potrivit Digi 24.

Amintim că primul anunț privind o posibilă modificare a legii, care să prevadă sancțiuni pentru cetățenii care nu își fac analize preventiv, a fost făcut de către președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan.

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate” a transmis președintele CNAS, în urmă cu două săptămâni.

Foto descriptiv Wow Biz

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Schimbări în traficul rutier din Pitești! Noi sensuri unice, noi semafoare și indicatoare

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alexandru Rafila

Ultimele articole