(VIDEO) Descinderi la ADI ServSal Argeș și groapa de gunoi din Albota! Oameni politici și afaceriști- implicați în mafia deșeurilor
INFORMAȚII NOI
Noi informații privind perchezițiile din această dimineață din Argeș, București, Ilfov și Vrancea. Potrivit unor surse judiciare, citate de Adevărul.ro, descinderile au avut loc și la groapa de gunoi din comuna Albota, precum și la ADI ServSal Argeș. (Asociația pentru Dezvoltare Intracomunitara Servsal Argeș)
În dosar sunt vizați oameni de afaceri din județul Argeș, dar și angajați din cadrul administrației publice.
Se pare că respectiva grupare infracțională din Argeș controla groapa de gunoi, raportând în mod fictiv mii de tone de deșeuri reciclate. Sute de tone de gunoi ar fi fost arse, de-a lungul celor 10 ani, la groapa de gunoi de la Albota, iar poluarea ar fi imensă.
De asemenea, terenul pe care se află groapa de gunoi respectivă este concesionat unei firme care ar aparține omului de afaceri argeșean Gheorghe Văsâi.
De la fața locului au fost prelevate probe din aer, apă și sol, pentru a afla la ce nivel a ajuns poluarea în zona cu pricina.
Știre inițială
(VIDEO) Percheziții în Argeș, București și alte două județe! Infracțiuni privind regimul deșeurilor
Percheziții de amploare, marți dimineața, în județele Argeș, Ilfov, Vrancea și în municipiul București, desfășurate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Pitești.
În total, 33 de mandate de percheziții domiciliare sunt puse în aplicare într-un dosar având ca obiect comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, „în scopul comiterii infracțiunilor de delapidare, înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, instigare la fals intelectual, colectarea, transportul, valorificarea sau eliminarea de deşeuri, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, care poate provoca o daună semnificativă calităţii aerului, calităţii solului sau calităţii apei ori animalelor sau plantelor, deturnarea licitațiilor publice și îngroparea deșeurilor.”
Potrivit cercetărilor, în județul Argeș, în ultimii 10 ani, a acționat un grup infracțional organizat, specializat pe segmentul managementului deșeurilor nepericuloase (colectare, transport, depozitare, sortare, tratare și reciclare).
Mai exact, persoanele implicate primeau bani, prin menținerea monopolului și controlului asupra circuitelor financiare și funcționale asociate procesului de salubrizare la nivelul județului Argeș și prin delapidarea bugetelor locale și naționale.
Prin raportarea ca fiind reciclate către organizațiile pentru transferul responsabilității a unor cantități cât mai mari de deșeuri, pentru îndeplinirea obligațiilor anuale asumate față de producătorii de deșeuri, (cantități ce nu au existat în realitate și care au fost facturate în mod fictiv ca fiind vândute/predate către diverși reciclatori/colectori) ar fi fost creat un prejudiciu Administrației Fondului pentru Mediu.
Prejudiciul a reprezentat contribuția ce ar fi trebuit achitată de către OIREP-uri (Organizaţii care Implementează obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului) pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor anuale, stabilite de legislaţia în vigoare şi cantităţile efectiv valorificate, respectiv gestionate în numele clienţilor pentru care au preluat obligaţiile”, transmite IPJ Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Fiii lui Benone Lazăr au cerut insolvenţa Lazăr Company Junior