(VIDEO) Persoanele vârstnice, principalele victime ale incendiilor

de | 06.11.2023 14:20 | Național, Lifestyle

În fiecare an, peste 500 de persoane vârstnice, în special cu vârste de peste 70 de ani, își pierd viața sau sunt rănite în urma incendiilor.

Scurtcircuitul, coșurile de fum deteriorate sau necurățate de funingine, jarul căzut peste materiale combustibile, fumatul în locuri nepermise sau folosirea unor mijloace de pregătire a hranei defecte sunt cauzele care au provocat aceste evenimente grave.

Statistica a fost făcută public de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care, împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, E.ON România şi Delgaz Grid, a lansat o nouă campanie naţională de informare în centrul cărora se află persoanele vârstnice şi aparţinătorii acestora.

Această campanie are ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile la locuințe în rândul persoanelor vârstnice.

„De tine depinde să schimbi povestea. Viața este mai importantă!” este mesajul principal al campaniei, care își propune să sublinieze importanța măsurilor de prevenție ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente soldate cu pierderi de vieți și pagube materiale însemnate.

Mesajele campaniei sunt difuzate la nivel național și aduc în prim-plan necesitatea schimbării mentalității, în special în cazul persoanelor în vârstă, în ceea ce privește importanța realizării din timp a lucrărilor de întreținere, a reviziilor periodice și a reparării instalațiilor electrice și de încălzire, precum și a coșurilor de fum.

IGSU aminteşte că principalele cauze generatoare de incendii sunt utilizarea echipamentelor sau aparatelor electrice cu defecțiuni sau cu improvizații nerespectarea regulilor privind utilizarea focului deschis în spații închise, jarul sau scânteile provenite de la sistemele de încălzire, mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate în timpul funcționării sau coșurile ori burlanele de fum defecte sau necurățate.

Anul trecut, în România s-au produs zilnic, în medie, 19 incendii la locuințe, majoritatea dintre acestea în mediul rural. De asemenea, în aria de activitate a companiei Delgaz Grid (care include şi judeţul Cluj) au avut loc 12 explozii soldate cu 36 de victime, dintre care cinci şi-au pierdut viaţa, iar 30 din totalul persoanelor afectate au fost vârstnici.

Incidentele au fost cauzate de executarea greșită a procesului de aprindere a focului la mașina de gătit, tip aragaz și/sau soba de încălzit, din teracotă sau de intervențiile neautorizate asupra instalațiilor cu gaz ale imobilului”, a atras atenţia IGSU

În ceea ce privește intoxicațiile cu monoxid de carbon, anul trecut au fost consemnate 16 incidente de această natură, în urma cărora 30 de persoane au fost afectate, iar una dintre acestea și-a pierdut viața. Intoxicațiile au fost cauzate de coșuri de fum obturate sau de neetanșeități ori obturări la sistemele de evacuare a gazelor arse (la centrale termice sau sobe care funcționează cu gaze naturale), dar și de utilizarea aragazului pentru încălzirea locuințe.

sursă foto/video ISU Argeș

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Incendiu la Suseni! O mașină a fost distrusă de flăcări

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: IGSU

Ultimele articole