Coșmarul șoferilor! Sute de radare fixe pe cele mai importante drumuri

de | 15.05.2022 22:00 | După subiect, Lifestyle, Național, Știri

Vin vremuri grele pentru șoferi! Ministerul de Interne anunță că până la finalul anului 2022, vor fi achiziționate 600 de radare fixe. Camerele urmează să fie montate pe cele mai importante drumuri din România, Autostrada Soarelui, Valea Prahovei și Valea Oltului.

Având în vedere că România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la accidente rutiere și evenimente produse în trafic, instalarea radarelor este văzută ca o stategie de a scoate țara noastră din fruntea topului. MAI speră ca în acest fel accidentele de circulțație să înregistreze o scădere de 25% până în anul 2025.

Achiziția se ridică la suma de 12 milioane de euro.

Dispozitivele vor verifica dacă mașinile au ITP sau RCA valabile

Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, radarele fixe ultra-moderne vor fi montate pe drumurile din România în lunile următoare. Mai mult, acestea nu vor citi doar viteza, ci vor verifica în mod automat și dacă mașinile au ITP sau RCA valabile.

radar-fix

Foto: constantadeazi.ro

Codul Rutier va fi modificat printr-o decizie a Guvernului, după cum a declarat ministrul de Interne într-un interviu pentru digi24.ro.

Ministerul de Interne va monta camerele radar fixe pe cele mai aglomerate drumuri din țară: DN7, DN1 și Autostrada Soarelui”, a transmis Lucian Bode în interviu.

Ne propunem să adoptăm OUG, avem de altfel și reglementarea în abilitarea guvernului de a emite ordonanță pe această componentă. Conducerea agresivă, cu tot ce înseamnă regimul de sancțiuni, vom veni cu un proiect în acest an.

Îl avem deja bugetat, de instalare a 600 de camere de monitorizare pe trei artere importante din România. Mă refer la DN1 – Valea Prahovei, DN 7 – Valea Oltului și A2 – București-Constanța.

400 din cele 600 de camere sunt moderne, au posibilitatea să citească numărul de înmatriculare și să transmită automat în dispecerat dacă nu are certificat, dacă are ITP”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

România – primul loc în clasamentul victimelor din accident rutier

Potrivit unei statistici realizate la nivelul Uniunii Europene, România se află pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de decese produse în accidente rutiere în anul 2021. Rata mortalităţii în România din această cauză este mai mult decât dublă faţă de media europeană, scrie News.ro.

Astfel, datele preliminare ale statisticii arată că rata deceselor cauzate de accidente rutiere înregistrată în România anul trecut este de 93 la un milion de locuitori, faţă de 44 cât este media europeană. Locul al doilea în statistici este ocupat de Bulgaria, cu 81 de decese înregistrate la un milion de locuitori, urmată de Letonia, cu 78 de morţi la un milion de locuitori, şi Croaţia, cu o medie de 72 la un milion.

Se estimează că 19.800 de persoane au murit anul trecut în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creştere cu 1.000 (+5%) faţă de 2020, dar reprezintă totuşi cu aproape 3.000 (-13%) de decese mai puţin faţă de perioada anterioară pandemiei (2019). Obiectivul global este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030. La nivelul UE, în ultimul deceniu s-a înregistrat o scădere de 36%”,se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Cea mai scăzută rată a mortalităţii în accidente rutiere este raportată în Norvegia, cu un număr de 16 decese / un milion de locuitori, Malta cu 17 decese la un milion de locuitori şi Suedia cu 18 decese la un milion de locuitori.

Mai mult, statistica arată că nouă state membre ale UE – Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia şi Suedia – au înregistrat în 2021 cel mai scăzut număr de decese din accidente rutiere înregistrat vreodată.

De asemenea, potrivit statisticilor, 52% dintre decesele rutiere s-au produs pe drumuri rurale, 40% în zonele urbane şi 8% pe autostrăzi. Ocupanţii autoturismelor (şoferi şi pasageri) au reprezentat 43% din totalul deceselor cauzate de accidente rutiere, în timp ce pietonii au reprezentat 20%, utilizatorii de vehicule cu două roţi (motociclete şi mopede) 18% şi bicicliştii 10% din totalul deceselor.

Foto descriptiv Digi 24

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro :

camera-auto

A învins Poliția cu filmările pe camera mașinii ei! Șoferiță cu tupeu!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare: