anchetaonline.ro

Vizita în Republica Moldova a președintei Senatului, Alina Gorghiu

de | 03.12.2022 11:09 | Știri, Național, Politic

Președinta Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a efectuat, în perioada 1-3 decembrie, o vizită în Republica Moldova.

Alina-Gorghiu a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. Principale teme de discuție abordate au vizat cooperarea dintre cele două foruri legislative, integrarea europeană a Republicii Moldova, securitatea energetică și evoluțiile din regiune în contextul războiului din Ucraina.

În cadrul dialogului, președintele Parlamentului de la Chișinău a arătat că mai multe localități din Republica Moldova au fost recent afectate de o pană de curent majoră ca urmare a atacurilor rusești împotriva sistemului energetic ucrainean. În context, Alina-Ștefania Gorghiu a reiterat sprijinul acordat de statul român autorităților de la Chișinău pe fondul crizelor succesive cu care se confruntă, condamnând ferm șantajul energetic al Federației Ruse care afectează direct cetățenii Republicii Moldova.

 

vizita

Cu prilejul vizitei la Chișinău, înaltul oficial român a avut o întrevedere și cu ministrul justiției din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco. Alina-Ștefania Gorghiu i-a adresat felicitări pentru reformele și progresele înregistrate în  domeniul legislației în justiție, reiterând sprijinul deplin al României în procesul de aderare la Uniunea Europeană și în lupta împotriva corupției.

 

De asemenea, președinta  Senatului a participat la vernisajul expoziției „Art Safari – Maeștri ai artei românești”, eveniment dedicat Zilei Naționale a României și organizat de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Fundația „Constantin Mimi” și Muzeul Național de Artă al Moldovei, în parteneriat cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ambasada României la Chișinău.

 

vizita

 

În cadrul alocuțiunii sale, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat că cele 30 de capodopere semnate de clasicii artei românești, expuse la Chișinău, ilustrează unitatea culturală românească, Art Safari fiind încă o dovadă a strânsei cooperări bilaterale în domeniu. În context, a menționat oportunitatea integrării perspectivei de gen într-un viitor eveniment Art Safari.

Totodată, președinta a evidențiat că includerea cămășii cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova, în lista reprezentativă a Patrimoniului cultural imaterial al umanității, reprezintă un moment istoric pentru cultura românească de pe ambele maluri ale Prutului.

Alina-Ștefania Gorghiu a participat și la dezbaterea „Violența obstetrică și ginecologică tot sunt o formă de violență împotriva femeilor”, organizată de Platforma Femeilor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare. Președinta a.i. a Senatului a discutat despre legile adoptate în România, precum și cele aflate pe circuit parlamentar, pentru asigurarea egalității de gen și pentru combaterea violenței domestice.

 

vizita

 

Programul vizitei la Chișinău a inclus si o întâlnire cu directoarea Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Valentina Iusuphodjaev, la care a fost prezentă și președinta Comisiei pentru politică externă și afaceri europene din Parlamentul Republicii Moldova, Doina Gherman. Discuțiile au vizat schimbul de bune practici legislative, precum și perspectivele de colaborare bilaterală în vederea valorificării potențialului industriei cinematografice din cele două țări.

Președina a.i. a Senatului a avut, de asemenea, o întrevedere cu directorul Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii, Maxim Popov. Dialogul s-a concentrat asupra opțiunilor de cooperare bilaterală, precum și asupra potențialelor proiecte comune pentru promovarea femeilor din România și Republica Moldova în domeniul agricol.

 

 

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu
<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare: