Vladimir Putin a decis! De astăzi, cine vrea gaz rusesc îl plătește doar în ruble

de | 01.04.2022 22:07 | Știri, Național

Rusia s-a ținut de cuvânt, iar de astăzi, a intrat în vigoare decretul prin care ”țările neprietenoase” vor plăti gazul rusesc în ruble. Dacă nu o vor face, robinetul de gaze se închide.

Chiar dacă Germania, Franța și Marea Britanie au respins ultimatumul dat de președintele Rusiei, și consideră că sunt încălcate contractele semnate, Vladimir Putin nu s-a lăsat intimidat și a semnat un decret prin care cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble gazul rusesc, în caz contrar furnizarea gazului va fi oprită.

Din cauza decretul lui Putin, Europa pierde mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze. Germania, este țara cea mai dependentă de Rusia, și a pus deja în aplicare un plan B, care raționalizează gazul și consideră măsura ca fiind un ”șantaj”.

Joe Biden a cerut deblocarea a peste 1 milion de barili de petrol zilnic din rezerva strategică a SUA pentru următoarele șase luni și a declarat că; „Prețurile noastre cresc din cauza acțiunii lui Putin. Nu există suficientă ofertă. Și concluzia este că dacă vrem prețuri mai mici la gaze, trebuie să avem mai multă aprovizionare cu petrol chiar acum. Este de departe cea mai mare eliberare din rezervele noastre naționale din toată istoria noastră”. Președintele American a luat această decizie doar după ce s-a consultat cu aliații și partenerii din toată lumea.

„Avem deja angajamente din alte țări de a elibera pe piață zeci de milioane de barili suplimentari. Împreună, eforturile noastre combinate vor furniza cu mult peste un milion de barili pe zi. Chiar în această dimineaţă, peste 30 de ţări s-au regăsit la o reuniune internaţională şi au decis să pună pe piaţă zeci de milioane de barili de petrol suplimentari. Națiunile se unesc pentru a nu-i da lui Putin posibilitatea de a-și transforma resursele energetice în arme împotriva familiilor noastre, a familiilor americane și a democrațiilor din întreaga lume”.

 

Imediat după acet anunț, prețurile petrolului au scăzut la 103 dolari pe baril la West Texas Intermediate și 108 dolari la Brent Crude.

Presedintele SUA

Sursa foto (Photo by ANGELA WEISS / AFP) (Photo by ANGELA WEISS/AFP via Getty Images)

 

Putin are propriile cerințe 

„Dacă nu se fac astfel de plăți, vom considera că este o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg. Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici noi nu vom face caritate – adică contractele existente vor fi oprite”a spus liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin consideră vinovate pentru această măsură, chiar sancțiunile occidentale impuse cu mult timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. Și este de părere că războiul economic împotriva Rusiei a fost pornit acum mulți ani iar scopul principal a fost subminarea dezvoltării țării sale care aprovizionează aproximativ o treime din gazul European.

Liderul de la Kremlin acuză SUA că dorește să obțină profit din instabilitatea globală și pune în gardă Europa că achiziționând gaz natural lichefiat de la SUA, milioane de europeni vor rămâne fără locuri de muncă. Conform decretatului lui Putin, cumpărătorii străini trebuie să folosească conturi speciale pentru a achita gazul. Gazprombank se va ocupa de acest transfer, și cumpără ruble pe numele cumpărătorului ca apoi să le transfere într-un alt cont.

După invazia din 24 februarie 2022, rubla a scăzut la minime istorice, iar decizia lui Vladimir Putin care a intrat în vigoare de astăzi, 1 Aprilie, va ajute moneda rusească să câștige din nou teren.

Putin anunță că forțele nucleare rusești sunt în alertă

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/luana-alexandra-popescu/" target="_self">Luana Alexandra Popescu</a>

Articol scris de Luana Alexandra Popescu

Editor și autor de content media online, specializat în relații publice și jurnalism. Absolvent al Facultății de Jurnalism, cu master în Comunicare Audio Video SNSPA.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Europa | Rusia | SUA | Vladimir Putin