Zelensky: Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale

de | 04.04.2022 19:46 | Știri, După subiect, Importante, Național, Politic

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, s-a adresat Parlamentului României, în această seară, ținând un discurs istoric.

În deschiderea ședinței, președintele Senatului, Florin Cîțu, a ținut un discurs de trei minute, iar alte trei minute i-au fost alocate președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Domnule președinte Zelensky, este o onoare să vă ascultăm astăzi. Sunteți un erou în toate statele care respectă principiile democratice. Curajul dumneavoastră ne motivează să fim uniți. Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice lege, iar masacrul de la Bucha nu trebuie să rămână nepedepsit. Domnule președinte, prin faptul că ați mers la Bucha, ați arătat că sunteți un adevărat lider. Avem datoria de a nu rămâne pasivi. Toată Europa trebuie să facă mai mult. Rusia trebuie să fie izolată complet din punct de vedere economic”, a transmis Florin Cîțu.

 

Ne confruntăm cu cea mai gravă criză de securitate prin invazia ilegală a Rusiei asupra Ucrainei. Respingem cu hotărâre comportamentul iresponsabil al Rusiei și cerem retragerea forțelor armate ruse de pe teritoriul întregii țări. Imaginile din Bucha care au făcut înconjorul lumii ne-au copleșit pe toți. Autorii acestor masacre trebuie să ajungă cât mai rapid în fața justiției. Cetățenii care fug din calea războiului vor găsi ocrotirea de care au nevoie în România.

Românii din Ucraina luptă în aceste zile pentru libertatea țării în care trăiesc și asta reprezintă cea mai sinceră legătură dintre națiunile noastre. Victoria Ucrainei e o victorie necesară, succesul Ucrainei înseamnă succesul democrației”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Președintele Zelenski s-a adresat în limba ucraineană, intervenția sa durând 10 minute.

Înainte a începe discursul, președintele ucrainean a făcut public un videoclip cu imagini dure de la masacrul din Bucha, în care apar oameni uciși, legați cu mâinile la spate, cadavre lăsate de izbeliște pe străzi, gropi comune:

zelenski

Foto: https://www.world-today-news.com/

Vreau să vedeți ce am văzut eu la Bucha. Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea. Mașini au fost strivite de tancuri. Fete și femei au fost violate. Nu avem încă toate dovezile. Au fost oameni torturați. Oamenii au fost impușcați în ceafă. De ce au făcut militarii ruși acest lucru?

Ei doresc moartea a cât mai multor oameni în război. Ei nici măcar nu se ascund. Dacă armata noastră nu s-ar fi apărat, ceea ce au făcut la Bucha ar fi făcut pe tot teritoriul Ucrainei. Au fost omorâți profesori care aveau în case stema Ucrainei, a declarat președintele ucrainean.

Volodimir Zelenski a făcut referire și la istoria României în discursul lui, amintindu-l pe Nicolae Ceaușescu și regimul care se baza doar pe represiune:

În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt.

Nicolae Ceaușescu trăgea țara în jos și izola România. Poporul român s-a ridicat și s-a apărat, doborând un regim. Ceaușescu nu putea fi convins de nimic, la fel cum în Rusia nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine criminale.

Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni care vor genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. De la Odesa este un pas până în Moldova. De aceea este fundamental să apărăm și independența Moldovei.

Acum în Ucraina se decide soarta Europei de Est. Da, au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile, iar în Donbas sunt 8 ani de război.

Opriți transiztul mărfurilor spre Rusia, nu aduceți resurse din Rusia. Este nevoie de noi sancțiuni, trebuie susținută Ucraina prin trimitere de armament. Acum se decide cine va câștiga – libertatea sau tirania.

 

Sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război. Avem nevoie de susținere pentru a reface viața în Ucraina. Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților. Când situația va permite vreau să încep un dialog cu România pentru protecția minorității românești din Ucraina să se asigure toată susținerea.
Glorie României, Glorie Ucrainei!”, a fost discursul istoric al președintelui Volodimir Zelensky în Parlamentul României.

Înainte de a ține discursul în Parlamentul României, Volodimir Zelenski a mers în orașul Bucha pentru a vedea cu ochii lui masacrul produs acolo. Aceasta a fost prima ieșire din Kiev, de la începutul războiului, a președintelui Ucrainei.

volodimir_zelenski_bucha

Foto: Profimedia Images

Vizibil afectat de imaginile pe care le-a descoperit în Bucha, Zelenski a acuzat Rusia de crime de război și genocid pentru ororile de la Bucha.

„Să arătați lumii ce face Federația Rusă aici”, a transmis Zelenski.

Foto: patrouilleursmedias.com

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Europa | Parlamentul României | Rusia | Ucraina | Vladimir Putin | Volodimir Zelenski