„Zincaˮ şi „Brătianuˮ ar putea rămâne fără clasele de gimnaziu. Admiterea la clasa a 5-a – desfiinţată

de | 29.07.2022 07:30 | Cultură

Examenele de admitere în clasa a V-a la colegiile care nu au şi ciclu primar ar putea fi interzise dacă proiectul noii legi a educaţiei va fi adoptat în forma în care a fost supusă dezbaterii publice. Potrivit art. 26 alin. (3) din proiectul de lege, „înscrierea elevilor în clasa a V-a, la unitățile de învățământ care nu dețin clase de nivel primar, se realizează fără evaluări”. Fără un examen care să îi selecteze pe copiii „demni”să facă parte din aceste aşa-zise „clase de elită”, colegiile ar putea renunţa la aceste clase.

În Piteşti, singurele colegii care au învăţământ gimnazial, fără a avea însă şi clase de ciclul primar sunt Colegiul Naţional „Zinca Golescu” şi Colegiul Naţional „I.C. Brătianu”. Dacă „Zinca” organizează concursuri de admitere pentru astfel de clase de aproximativ 20 de ani, „Brătianu” a intrat ceva mai recent în această veritabilă vânătoare de copii dotaţi, anul viitor urmând să finalizeze studiile prima promoţie de gimnaziu a acestei unităţi de învăţământ. De asemenea, clase de gimnaziu fără a avea şi ciclul primar mai are Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung.

 

Experții în educație nu recomandă un examen de admitere până la 12 ani

Noua prevedere, stipulată în proiectul legii educaţiei, are la bază recomandările specialiştilor, care consideră că elevii de clasa a IV-a sunt supuşi unei presiuni uriaşe, inadecvate psihicului lor – după cum afirmă Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, într-un interviu acordat publicaţiei online Edupedu: „În prezent, cadrul legal este la nivel de ordin de ministru. Într-adevăr, sunt colegii, sunt unități de învățământ, care practică admiterea aceasta. Experții în educație nu recomandă un proces de selecție până la 12 ani”.

Controverse pe marginea examenelor de admitere la colegii pentru elevii care trec din clasa a IV-a în clasa a V-a sunt legate nu numai de vârsta fragedă la care copiii sunt nevoiţi să susţină un examen atât de dificil şi de presant, ci şi de corectitudinea selecţiei. Astfel, nu de puţine ori în spaţiul public au apărut acuzaţii cu privire la faptul că o parte dintre cei admişi au avut succes la aceste examene doar pentru că au făcut meditaţii cu profesori de la colegiile la care au candidat.

Proiectele legilor Educației sunt în dezbatere publică până în data de 24 august și până acum au fost primite peste 500 de propuneri, potrivit unui comunicat de presă al ministerului.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

TOPUL ȘCOLILOR DIN PITEȘTI conform rezultatelor la evaluarea naţională 2022

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: