anchetaonline.ro

Reacția Rusiei: Expulzarea celor 10 diplomați din România nu va rămâne fără răspuns adecvat!

de | 08.04.2022 08:00 | Știri, După subiect, Eveniment, Național

INFORMAȚII NOI, 8 APRILIE:

Răzbunarea expulzaților ruși! După ce România a luat decizia, în urmă cu trei zile, de a expulza 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în țara noastră –  declarați persoane non gratae și considerați, off the record, spioni – a venit rândul diplomației ruse să reacționeze aseară.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Extrene de la Moscova, a declarat că autoritățile române au inventat practic un pretext și a anunțat că măsura adoptată de îndată privind expluzarea celor 10 “diplomați” nu va rămâne fără o reacție adecvată:

Catalogăm demersul României drept parte a unei campanii declanşate de SUA şi aliaţii lor europeni pentru a discredita operaţiunea militară specială desfăşurată de Rusia pentru protejarea populaţiei civile din Donbass, demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

În contextul acelorași declarații, reprezentanta diplomației ruse a dezmințit orice responsabilitate a statului său vizavi de masacrul de la Bucea, un eveniment cu puternic efect emoțional, prezentat live de președinte Ukrainei, Volodymyr Zelenski în plenul Parlamentului României, în seara care a precedat măsura expulzării.

Potrivit mesajului lansat de Maria Zaharova, “prin eforturile Bucureştiului, relaţiile noastre bilaterale erau într-un impas profund în ultimii ani, în timp ce noi acţiuni ostile ale părţii române duc la subminarea mecanismelor de bază ale dialogului interstatal civilizat şi ale conlucrării. O astfel de evoluţie nu este alegerea noastră şi provoacă regrete profunde”.

În același context, Zaharova a avertizat că  decizia de a expulza angajaţi diplomatici ruşi din România nu va rămâne fără un răspuns adecvat.

INFORMAȚII INIȚIALE, 5 APRILIE:

spioni_rusi

10 ruși expulzați din Ambasada din București! Supectați că erau spioni!

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România vor fi expulzați, fiind considerate persoane non gratae.

Jurnalistul Lucian Mândruța este cel care a anunțat în spațiul public că respectivii sunt spioni indentificați pe teritoriul țării noastre.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice.

Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a făcut public anunțul pe blogul său, spunând că România se altătură statelor UE și NATO care au făcut deja acest pas.

Luni, Franța și Germania au luat decizia de a expulza diplomați ruși, iar marți s-au alăturat și Italia, Danemarca și Suedia. În ultimele 48 de ore, peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din Europa, în urma odioaselor masacre descoperite în apropiere de Kiev, anunță AFP și Reuters.

Italia a decis să expulzeze 30 de diplomaţi ruşi din raţiuni de “securitate naţională. Această măsură, luată de comun acord cu partenerii noştri europeni şi atlantici, a devenit necesară din raţiuni legate de securitatea noastră naţională şi în contextul situaţiei actuale de criză legată de agresiunea nejustificată a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”, a declarat marţi ministrul italian al afacerilor externe Luigi Di Mai.

Totodată, Lituania a hotărât expulzarea ambasadorului Rusiei „ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise de forţele armate ruse”. Și Germania a luat aceeași decizie privind „un număr mare” de diplomați ruși din Berlin (40 la număr, potrivit AFP). Potrivit şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock, angajații de la ambasada Rusiei constituiau “o ameninţare pentru cei şi cele care caută protecţie la noi”.

Franța a anunțat expulzarea a 35 de diplomați ruși “ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale”, potrivit unei surse apropiate de Ministerul Afacerilor Externe francez, care precizează că “această acţiune se înscrie într-un demers european”.

Danemarca a decis, de asemenea, să expulzeze 15 diplomaţi ruşi care “au desfăşurat activităţi de spionaj pe teritoriul danez”, a afirmat ministrul afacerilor externe al acestei ţări, Jeppe Kofod.

Și Suedia a luat aceeași hotărâre privind 3 diplomați ruși: „ei nu respectau Convenţia de la Viena şi desfăşurau operaţiuni ilegale de strângere de informaţii”, a declarat şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde, potrivit Reuters.

Belgia a fost printre primele state care au luat măsuri similare. Pe 29 martie a anunţat expulzarea în termen de 15 zile a 21 de persoane ce lucrau pentru ambasada şi consulatul Rusiei, suspectate de implicare în “operaţiuni de spionaj şi de influenţă ce ameninţau securitatea naţională”.

Și Țările de Jos au decis, tot pe 29 martie, expulzarea a 17 persoane “acreditate în calitate de diplomaţi pe lângă reprezentanţe ruse” în această ţară, dar care “erau în secret activi în calitate de ofiţeri de informaţii”.

Polonia a anunțat pe 23 martie că vor expulza 45 de “spioni ruşi care se dădeau drept diplomaţi”.

Potrivit AFP, aproximativ 233 de diplomați ruși au fost expulzați, în total, din țări membre ale UE.

În 2021, România expulza pe adjunctul atașatului militar din Ambasada Rusiei la București

Amintim că în aprilie 2021, România l-a expulzat pe Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, după ce autoritățile române au decis declararea persona non grata a acestuia.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, anunța MAE la vremea respectivă.


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Bogdan Drăghici s-a sinucis! Bărbatul mort la Ambasada Rusă este președintele T.A.T.A!

Bărbatul mort la Ambasada Rusă este Bogdan Drăghici, președintele T.A.T.A!


 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bucea | Germania | Lituania | NATO | Rusia | SUA | Suedia