anchetaonline.ro

Ambasadorul României în SUA despre VIZE. Când ar putea fi eliminate?

de | 08.04.2022 08:45 | Național, Știri

Andrei Muraru, ambasadorul României în SUA a vorbit la un post de televiziune despre şansele ca românii să scape de vizele pentru America.

În ultimii ani numărul celor refuzaţi s-a  menţinut între 9 şi 10 la sută, iar o condiţie principală pentru includerea în programul Viza Waiver este ca acest procent să scadă, să fie sub 3%.

Ambasadorul este de părere că este nevoie de o campanie amplă de informare, pentru ca această rată să scadă, în următorii ani.

În măsura în care ne vom implica în acest demers, vom reuşi să eliminăm vizele cu SUA, există aici foarte multă lipsă de cunoaştere, o întreagă mitologie care circulă inclusiv în presa românească.

Anual, există cam 50 sau 60.000 de români care aplică pentru vize în SUA, fie pentru afaceri sau pentru turism, pentru tranzit de până la 90 de zile, şi aproximativ 5 sau 6.000 de oameni sunt respinşi”, a declarat ambasadorul Muraru, precizând că depinde de noi să eliminăm aceste vize, relatează News.ro.

Andrei Muraru a mai precizat faptul că există şi ţări, parteneri strategici importanţi ai SUA, care nu sunt parte a acestui program Viza Waiver.

Există şi alte state care au această problemă, Israelul, unul dintre cei mai mari parteneri stratregici al SUA, care este într-o rată de 6% respingere şi speră ca din 2023 să intre în programul Viza Waiver”, a mai afirmat ambasadorul României în SUA.

Ambasadorul afirmă că este nevoie de o campanie seriosă de informare publică, pentru a scădea rata de respingere în fiecare an.

Ambasadorul a mai spus că momentan sunt puține speranţe că Congresul va da o derogare pentru vize.

Dacă ne vom ţine de această strategie, care poate fi îmbunătăţită, avem o şansă ca în câţiva ani să intrăm în programul Viza Waiver”, a mai spus el..

 

Informaţii folositoare pentru solicitarea unei vize temporare americane oferite de MAE

Cetăţenii români care depun solicitări sunt uneori insuficient informaţi asupra prevederilor legale privind solicitarea vizelor, precum şi asupra procedurii propriu-zise. Mai jos aveți informaţii detaliate despre procedurile actuale de solicitare a vizei SUA şi despre condiţiile care trebuie îndeplinite pentru obţinerea vizei.

Conform legislaţiei americane, Secţiunea 214 (b) a Legii pentru Imigrare şi Naţionalitate, fiecare cetăţean străin care solicită o viză temporară americană este considerat un potenţial imigrant. Pentru acordarea vizei temporare, solicitantul trebuie să demonstreze personalului consular american că motivaţia pentru care solicită viza nu este aceea de a emigra în Statele Unite ale Americii şi că există argumente solide pentru care nu trebuie să fie considerat un potenţial imigrant.

Conform legii americane este datoria cetăţeanului care solicită viza să demonstreze personalului consular că el/ea se califică pentru viza cerută şi nu intenţionează să emigreze în SUA.

Personalul consular determină intenţiile solicitantului de viză la interviu, bazându-se pe documentele furnizate de acesta.

Înainte de a solicita o viza temporară americană vă recomandăm să ţineţi cont de următoarele sfaturi:

  •  În primul rând, informaţi-vă cu atenţie asupra condiţiilor de acordare a vizei SUA! În acest fel, veţi putea să îndepliniţi aceste condiţii cu stricteţe şi veţi vedea dacă puteţi îndeplini şi cerinţele impuse de legislaţia americană în materie. Viza de intrare în Statele Unite nu este un drept automat pe care îl aveţi; puteţi să o obţineţi doar dacă îndepliniţi anumite condiţii.
  • Înainte de a solicita viza, autoevaluaţi-vă! Analizaţi cu atenţie situaţia dumneavoastră personală în raport cu criteriile şi condiţiile de acordare a vizei . Dacă apreciaţi că nu îndepliniţi criteriile conform cărora unui solicitant de viză i se poate acorda statutul de non-imigrant, este mai bine să amânaţi solicitarea vizei SUA până când consideraţi că aţi reuşit să îndepliniţi acele criterii.


CE SUNT LEGĂTURILE PUTERNICE?
 

  • Completaţi cu atenţie formularul online de solicitare a vizei şi alcătuiţi cu rigurozitate dosarul personal! Citiţi cu atenţie şi răbdare toate instrucţiunile de pe site-ul Secţiei Consulare a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.


FORMULARUL DE VIZĂ SUA ONLINE
 

  • La interviu, sinceritatea este cea mai bună politică! În caz contrar, nu veţi mai putea lua viză SUA niciodată. Asiguraţi-vă că v-aţi pregătit să oferiţi informaţii veridice şi uşor demonstrabile.


Cum mă prezint la interviu?


IMPORTANT!

În cazul în care aţi primit un răspuns negativ, înseamnă că ceva din solicitarea dumneavoastră nu a permis ofiţerului consular american determinarea existenţei “legăturilor puternice” menţionate în legislaţia americană. De aceea, este important ca, înainte de a  solicita din nou viza, să vă asiguraţi că puneţi la dispoziţia ofiţerului consular american informaţii suplimentare care pot dovedi aceste legături. Dacă dosarul este identic, iar situaţia personală nu a înregistrat nicio modificare, există toate şansele să nu vi se acorde viza nici a doua oară.


LINK-URI UTILE
:

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Andrei Muraru | Mărăcineni | SUA