8 elevi din Argeș au câștigat cu proiecte inedite o excursie în Parcul Național Pădurile Bavareze

de | 11.04.2024 15:00 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle

▼ Printre premianți, nepotul Elisabetei Rizea

Opt elevi din Argeș au câștigat o excursie în Parcul Național Pădurile Bavareze din Germania, după ce au participat la concursul „Adoptă un colț de natură” organizat de Fundația Conservation Carpathia. Câștigătorii locuiesc în comunele Rucăr, Dragoslavele, Nucșoara, Valea Mare Pravăț și Cetățeni.

„Adoptă un colț de natură” este un concurs realizat de Fundația Conservation Carpathia, în parteneriat cu Parcul Național Pădurile Bavareze (Nationalpark Bayerischer Wald), prin care copiii și tinerii sunt îndemnați să își cunoască și să promoveze valorile naturale și comunitățile din care fac parte. Elevii sunt invitați să caute un loc special din zona în care trăiesc (o formă de relief interesantă, o poiană, un râu care trece pe lângă satul lor, o coastă de munte, o mlaștină etc.), să povestească de ce este acesta special și de ce merită să fie îngrijit, să vină cu un plan de acțiuni pe care și-ar dori să le facă acolo și să găsească modalități inedite de a promova acest spațiu atât în comunitate, cât și online.

La concurs s-au putut înscrie copii cu vârsta între 13 și 17 ani, care locuiesc în jurul munților Făgăraș, în localitățile Avrig, Arpașu de Jos, Cârțișoara, Cârța, Porumbacu de Jos, Racovița, Turnu Roșu, Tălmaciu (jud. Sibiu), Arefu, Albeștii de Muscel, Bughea de Sus, Brăduleț, Cetățeni, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Lerești,  Nucșoara, Rucăr, Stoenești, Valea Mare Pravăț (jud. Argeș), Drăguș Hârseni, Lisa, Recea, Șinca Nouă, Șinca Veche, Sâmbăta de Sus, Ucea, Viștea (jud. Brașov), Moroeni, Pucheni, Runcu (jud. Dâmbovița).

Cincisprezece dintre participanți au fost selectați pentru a participa la o excursie de șapte zile în Parcul Național Pădurile Bavareze, primul și cel mai mare parc național din Germania. Excursia va avea loc în perioada 29 iulie – 2 august.

Elevii vor călători cu trenul și vor fi însoțiți de o echipă de profesori.

Printre proiectele inedite realizate de elevi s-a numărat și cel al unui descendent al Elisabetei Rizea. Elevul din Nucșoara, nepot al celei care a rămas în istorie ca un simbol al luptei anticomuniste, a „adoptat” curtea casei mătușii sale.  Băiatul propune, printre altele, curățarea plantelor invazive din curte, igienizarea și toaletarea pomilor, plantarea de flori aromatice și medicinale, evenimente culturale de promovare a munților Făgăraș, publicarea de materiale didactice în revista școlii, administrarea unor aviziere de informare.

Câștigătorii concursului au fost: Cristiana Simene (Rucăr), David Gancea (Dragoslavele) Rareș Ioan Susala Vasilescu (Nucșoara), Puiu Alexandra (Runcu ), Galan Matei Marian (Recea), Popescu Maria-Mara (Runcu), Mondoc Denis (Valea Mare Pravăț), Simtinica Gabriel Sasha (Podu Dâmboviței),  Andreea Opait (Avrig ), Mihai Vlad Andrei (Nucșoara), Mihai Crăciun (Rucăr), Udila Andrada Printesa (Cetățeni), Andrei Mureșan (Avrig), Bianca Anghelini (Avrig), Marcu Ioana (Cetățeni).

 

Sursă foto: ediția tipărită

 

CItiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Azi încep înscrierile la clasa pregătitoare. Ce documente sunt necesare

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/berta-dima/" target="_self">Berta Dima</a>

Articol scris de Berta Dima

Absolventă a programului de master Jurnalism Tematic, Universitatea București, experiență în presă din anul 2020, pasionată de domeniul social.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș