Factura electronică devine obligatorie pentru toate tranzacțiile între firme

de | 30.07.2023 16:16 | Economic, Național, Știri

De la 1 ianuarie 2024 facturarea electronică este obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Această măsură vine în urma unei decizii adoptate de curând de Consiliul Uniunii Europene.

Decizia permite României, începând cu data de 1 ianuarie 2024, să instituie facturarea electronică obligatorie pentru toate tranzacțiile efectuate între persoanele impozabile stabilite pe teritoriul României. Măsura este aplicabilă până la 31 decembrie 2026. În cazul în care consideră necesară prelungirea măsurii speciale, România poate transmite Comisiei o cerere de prelungire, împreună cu un raport de evaluare a eficacității măsurilor naționale din perspectiva combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA, precum și a simplificării colectării TVA.

Ce firme sunt vizate

”Este o decizie pe care o salut și care ne va fi de mare folos. (…) Implementarea facturării electronice obligatorii elimină posibilitatea utilizării facturilor false sau duplicat, deoarece fiecare tranzacție este înregistrată în mod unic. Mai mult, sunt schimbări care ne vor permite să eliminăm cât mai multe declarații și formalități fiscale, aspect care va reduce din povara fiscală pe care o suportă contribuabilii”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

În perioada următoare vor fi stabilite categoriile de operatori economici care au obligaţia de a emite facturi electronice în relația business-to-business (B2B) şi de a le transmite prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, precum şi data de la care intervine această obligaţie.

Foto descriptiv. Sursă foto: pixabay.com.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Fostul căpitan al lui Dinamo. Răuță a semnat cu FC Argeș!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Dinamo | Ministerul Finanţelor

Ultimele articole