Un bărbat de 35 de ani, din comuna Bistreț, județul Dolj, a fost arestat pentru 30 de zile de oamenii legii din Argeș, după ce acesta și-a agresat iubita. Potrivit polițiștilor, agresiunea a avut loc în noaptea de 20 spre 21 martie, când printr-un apel la Poliție, femeia, din Pitești, ar fi cerut ajutor.
Polițiștii Secției 3 de Poliție Pitești au ajuns la domiciliul acestora și au constatat că femeia, în vârstă de 54 de ani, a fost agresată de iubitul cu aproape 20 de ani mai tânăr. Mai mult, bărbatul i-ar fi furat telefonul mobil. După ce a lovit-o, omul ar fi plecat în oraș, fiind găsit de polițiști pe raza municipiului Pitești și condus la audieri.
În urma cercetărilor, agresorul a fost reținut pentru 24 de ore, la momentul respectiv.
Acum, bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în urma unei contestații a Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.
„În urma contestației formulate de către Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, în cauza referitoare la bărbatul de 35 de ani, din comuna Bistreț, județul Dolj, reținut în dimineața zilei de 21 martie a.c., de polițiștii Secției 3 Poliție Pitești, instanța competentă, respectiv Tribunalul Argeș, a admis contestația și a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a celui în cauză.
Bărbatul a fost încarcerat, iar cercetările în dosarul penal continuă, pentru clarificarea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite și dispunerea măsurilor legale în consecință”, au transmit reprezentanții IPJ Argeș.
Violența în familie- cea mai gravă problemă cu care se confruntă femeile din România
Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statisticică, realizat în luna martie a acestui an, violența în familie este cea mai mare problemă pe care o întâmpină femeile din România.
Ultimul studiu naţional privind violenţa domestică realizat de Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse (ANES) între femei şi bărbaţi arată că, în semestrul I al anul 2019, au fost raportate un număr de 6731 victime ale violenţei în familie, din care 4.167 (61,91%) de sex feminin şi 2564 (38,09%) de sex masculin.
Distribuţia agresorilor familiali, la nivel naţional, pe sexe şi mediu de rezidenţă se prezintă în felul următor: 4143 agresori familiali, din care 1555 (37,53%) de sex feminin şi 2588 (62,47%) de sex masculin. Prevalenţa violenţei domestice cu victime femei este mai mare în mediul rural unde s-a înregistrat un număr de 2291 victime femei (54,98%), în timp ce un număr de 1876 victime femei (45,02%) sunt din mediul urban.
Din totalul de 6731 victime ale violenţei în familie, au fost raportate un număr de 5.343 victime minore (79,38%), din care 2852 (53,38%) fete şi 2491 (46,62%) băieţi. La nivel naţional, judeţele cu cel mai mare număr de femei victime ale violenţei domestice sunt Constanţa (488 victime femei), Galaţi (454 victime femei), Timiş (236 victime femei), Gorj (226 victime femei), Maramureş (193 victime femei)”, arată statistica.
Mai mult, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, Eurostat şi Institutul European pentru Egalitate de Gen rezultă că România (54,5 puncte), se situează sunt media europeană în cea ce priveşte indicele egalităţii de gen (67,4 puncte), în anul 2021.
Studiile mai arată că femeile din România sunt afectate de violenţa domestică și întâmpină probleme în ceea ce priveşte acomodarea timpului de lucru cu activitatea din gospodărie, cu accesul la servicii de sănătate, dar şi cu subreprezentarea politică, în special în Parlament şi Guvern.
Și pandemia COVID-19 a condus la o amplificare a problemelor femeilor din țara noastră, acestea fiind nevoite să acorde mult mai mult timp pentru educarea copiilor şi ajutorul acordat persoanelor vârstnice. De asemenea, din cauza pandemiei s-a obervat o tensionare a relaţiilor din cadrul familiei care au condus şi la o creştere a numărului de divorţuri.
Foto descriptiv Stiri de Cluj