Introducerea normei de poluare Euro 7 în vara lui 2025 dă motive de îngrijorare producătorilor din industria de automobile, printre care și Dacia. După ce conducerea Uzinei de la Mioveni, prin Mihai Bordeanu, a anunțat că termenul este unul nerealist și că acesta ar putea însemna închiderea temporară a liniilor de asamblare de la Dacia, senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, s-a adresat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, solicitând explicații privind efectele introducerii normei de poluare Euro 7 asupra industriei auto din România.
„Atingerea unor ținte ecologice atât de înalte va fi extrem de dificilă, în primul rând pentru industria auto a statelor mai puțin dezvoltate din Uniunea Europeană.
Prin urmare, dată fiind importanța deosebită a sectorului construcțiilor de automobile în ansamblul economiei naționale, dar mai ales al economiei județului Argeș, precum și riscurile incomensurabile ale suspendării producției în acest domeniu, vă solicit următoarele informații:
– Care este poziția României, exprimată prin ministerul de resort, cu privire la implementarea standardului Euro 7 pentru automobile începând din data de 1 iulie 2025?
– A inițiat Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sau Guvernul României negocieri la nivelul Comisiei Europene în vederea obținerii unor derogări de la termenul de intrare în vigoare a standardului Euro 7 pentru industria românească de automobile?
Dacă răspunsul este afirmativ, care este stadiul acestor demersuri?”, se arată în textul întrebării înaintate de parlamentarul argeșean.
Recent, senatorul Dănuț Bica a primit și răspunsul solicitat. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Mediului, dosarul Euro 7 este sub coordonarea Ministerului Economiei, iar în cuprinsul observațiilor României transmise deja către Comisia Europeană (CE) se solicită ca norma Euro 7 să se aplice într-un termen de 3 ani de la adoptarea actelor de implementare de către CE.
Din conținutul ultimului document de compromis transmis de președinția Suediei reiese faptul că intrarea în vigoare a Regulamentului UE referitor la EURO 7 se va realiza în termen de 2-3 ani de la adoptarea acestuia”, se mai arată în răspuns.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Senatorii au decis. Proiectul privind restaurarea Bisericii „Sfânta Treime” din Goleşti, vot pozitiv