Judecătoria Pitești a ieșit, în sfârșit, din grevă, după ce Adunarea Generală a Magistraților decisese, pe data de 5 septembrie, continuarea pe o perioadă nedeterminată a protestului început încă dinainte de vacanța judecătorească. Din fericire, miercurea trecută, magistrații au revenit la gânduri mai bune și au hotărât reluarea activității începând de vineri – 15 septembrie.
Reamintim că, în data de 20 iunie, judecătorii din întreaga țară, inclusiv cei din instanțele argeșene, au declanșat o mișcare de protest generată de discuțiile pe baza reformei pensiilor speciale, care îi afectau și pe magistrați. Curtea de Apel Pitești a anunțat suspendarea protestului la data de 4 septembrie. Judecătorii instanței au decis în urma Adunării Generale să reia activitatea, după ce Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile privind pensiile de serviciu, cele care au dus la revolta magistraților, sunt neconstituționale. La Judecătoria Pitești s-a decis mai târziu reluarea activității, după ce – în perioada protestului, ca și în timpul vacanței judecătorești – conform normei, s-au judecat doar spețele urgente.
Miercuri, magistrații Judecătoriei Pitești au hotărât să iasă din protest începând cu ziua de vineri, respectând și previzibilitatea și predictibilitatea procesului de care aveau nevoie ceilalți participanți, în special, colegii avocați. Bineîntețeles că au fost afectate spețele și problemele justițiabililor și activitatea avocaților, dar este un protest pentru niște cereri legitime, din partea domnilor magistrați. Trebuie să îi înțelegem, fiecare categorie socio-profesională trebuie să își manifeste nemulțumirile față de modalitatea în care activitatea sa este afectată. Este bine să încercăm să ne înțelegem între noi, să înțelegem ce vrea fiecare, să înțelegem ce se poate îmbunătăți și ce nu se poate îmbunătăți, numai și numai prin dialog”, a declarat pentru publicația „Ancheta”, Dragoș-Andrei Nicolescu – decanul Baroului Argeș.
Dincolo de cazul Judecătoriei Pitești, și la Judecătoria Topoloveni este o situație mai delicată, acolo unde nu mai activează efectiv niciun judecător titular, angajat al respectivei instanțe. Activitatea se desfășoară în acest moment cu trei judecători delegați de la alte instanțe, din care unul face deja demersuri să devină procuror. În ciuda situației, instanța funcționează însă cu un volum mai mare de muncă pentru cei implicați.
Sunt puțini judecători, ei au un volum mai mare de muncă, au mai multe dosare, iar pentru doi judecători este mult. S-a ajuns în această situație, ca instanța să rămână fără judecători proprii, după ce doi s-au pensionat anul acesta, iar unul a promovat la tribunal. Toate dosarele sunt judecate potrivit regulamentului și normelor de procedură penală sau civilă. Am înțeles însă că au ședințe mixte, în sensul în care magistrații judecă în același timp și spețele penale și cele civile, neavând completuri specializate, pentru că nu au oameni.”, a explicat judecătorul Ion Rebeca, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Pitești.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
El este șoferul dubiței zdrobite între două TIR-uri, pe A1. George urma să se căsătorească