Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a participat la Luxemburg la reuniunea EPSCO (Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs / Consiliul de Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului), secţiunea dedicată miniştrilor muncii, ocupării şi politicilor sociale. Potrivit informării Ministerului, Simona Bucura-Oprescu a avut întâlniri bilaterale cu miniștrii muncii din Italia, Germania, Olanda, Grecia și Ungaria. Discuțiile s-au axat pe teme de interes precum respectarea drepturilor românilor care lucrează în alte state membre, pensiile comunitare, condițiile de muncă, alocația de stat pentru copii.
Cele mai importante teme de dezbatere au vizat impactul noilor tehnologii asupra forței de muncă, miza fiind o tranziție digitală justă, protecția socială pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, consolidarea sistemelor europene de protecție socială, drepturile persoanelor cu dizabilități și migrația. Ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut în acest sens intervenții privind tranziția digitală în domeniul muncii – și nu numai – în România, sistemul de ocupare a forței de muncă, implicațiile pandemiei de COVID-19 asupra sistemului de asistență socială din țara noastră, consecințele inflaționiste ale războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei și tranziția verde, potrivit informării publicate.
Se va elabora Registrul beneficiarilor de servicii sociale
În marja reuniunii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut o întrevedere cu comisarul european pentru Locuri de Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit. Au fost abordate teme importante precum reforma sistemului de asistență socială din România, găsirea de soluții de finanțare pentru creșterea capacității de lucru (prin dotări și cursuri de formare) a Inspecției Sociale, dar și a inspectorilor de muncă, precum și cu privire la măsuri de stimulare a îmbătrânirii active și cu privire la protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități.
“Am elaborat deja un pachet de legi în domeniul asistenței sociale care să îmbunătățească radical situația beneficiarilor din centrele de îngrijire și a serviciilor oferite. De asemenea, vor fi elaborate un Registru al beneficiarilor de servicii sociale și un Registru al furnizorilor de servicii sociale, iar licențierea și acreditarea se vor face în condiții mult mai stricte și doar în urma verificărilor din teren. În egală măsură suntem preocupați să găsim soluții pentru piața muncii, fiind conștienți că lipsa forței calificate de muncă reprezintă cea mai mare provocare a angajatorilor în momentul de față, inclusiv în contextul digitalizării accelerate. ANOFM va trebui să aibă un rol activ din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând, sprijinirea producătorilor autohtoni, așa cum sunt cei din domeniul automotive, de exemplu, este o altă temă pe care am discutat-o cu comisarul Nicolas Schmit”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, potrivit sursei citate.
Sursă foto: Facebook Ministerul Muncii.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: