Asigurarea RCA, obligatorie și pentru anumite trotinete și biciclete electrice

de | 10.10.2023 14:58 | Național, Economic, Lifestyle

Se pregătesc noi schimbări pe piața RCA!

În prezent, asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) pentru trotinete nu este încă obligatorie, însă România trebuie să se conformeze unei directive UE care va trebui transpusă și în legislația noastră până la finalul acestui an.

În acest sens, Ministerul de Finanțe a propus un proiect de lege care prevede obligativitatea asigurării RCA pentru trotinetele și bicicletele electrice cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme, relatează hotnews.ro

Uniunea Europeană cere noi reglementări, după ce numărul  accidentelor în care au fost implicate aceste vehicule a crescut.

Nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA, ci doar cele care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

Fac excepție de la această obligativitate persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în cadrul evenimentelor și activităților sportive cu motor, inclusiv al curselor, al competițiilor, al antrenamentelor, al testărilor și al demonstrațiilor care se desfășoară în România într-o zonă cu acces restricționat și demarcată, atunci când organizatorul evenimentului sportiv sau o altă parte a încheiat o asigurare facultativă sau dispune de un instrument de garantare alternativ care acoperă prejudiciile provocate de către vehicule oricărei părți terțe, inclusiv spectatorilor și altor persoane prezente, dar care nu acoperă neapărat prejudiciile produse conducătorilor auto participanți și vehiculelor acestora.

Potrivit sursei citate, în ultimii cinci ani, în România au fost peste 2.600 de accidente, cele mai multe fiind în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Galați. În urma acestora, 20 de persoane au murit, 373 au fost grav rănite și 2.363 oameni au fost răniți ușor.

În acest moment, trotinetele și bicicletele electrice pot fi asigurate facultativ.

foto descriptiv avocatnet.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

METEO! Cum va fi vremea în următoarea perioadă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: RCA