O caracterizează curajul, calitate de care a dat dovadă din plin în perioada în care a coordonat Tribunalul Argeș. Mariana Vârgă a fost unul dintre profesioniștii din justiție, remarcându-se ca primul manager al unei instanțe argeșene dispus către comunicare și transparentizarea activității instanței, cu deschidere către public și justițiabil, din dorința de a oferi o imagine clară și corectă a actului de justiție. Este echilibrată și tenace, și și-a definit ”dreptatea” ca misiune de credință. Mariana Vârgă a fost una dintre puținele voci din rândul magistraților argeșeni care a ieșit în spațiul public și a semnalizat derapajele din sistem și a luptat constant pentru apărarea drepturilor și libertăților omului.
După ce s-a licențiat în Drept, Mariana Vârgă a fost avocat, iar în 1997 a făcut pasul către magistratură. A profesat la Tribunalul Vâlcea, iar din 2013 s-a mutat la Tribunalul Argeș unde cariera sa a urmat un trend ascendent. Inițial a fost vicepreședinte al instanței, iar ulterior a promovat pe funcția de președinte în urma unui concurs riguros, dovedindu-și bunele aptitudini de manager. În 2021 a părăsit magistratura și a revenit la prima sa dragoste, avocatura, fiind avocat al Baroului București. Despre provocările întâmpinate de o femeie într-o asemenea carieră ne-a vorbit în interviul de mai jos.
▼ Femeile se confruntă cu numeroase provocări pentru a reuși să atingă poziții profesionale și sociale de lider sau specialist recunoscut. Care au fost acestea în cazul dumneavoastră?
– Adaptarea la ritmul și așteptările locului de muncă poate fi o provocare, dar este important să fii deschis la învățare și să ceri ajutor atunci când este nevoie. Cred că cea mai mare provocare a fost păstrarea echilibrului dintre carieră și viața de familie! Orice om principial și preocupat de binele general, indiferent de gen, se poate afirma în linia întâi, motiv pentru care diferențele de gen nu pot avea loc în lupta pentru principii! În cazul meu, în calitate de magistrat, judecător și manager de instanță, integritatea, curajul și responsabilitatea în justiție au constituit provocări de bază. Am fost permanent preocupată de creșterea încrederii în justiție a persoanelor care interacționează cu acest sistem. Cred că având aceeași pregătire și abilități ca și un bărbat într-o funcție de conducere, femeia manager nu mai constituie o minoritate în lupta împotriva barierelor în carieră. Ea va reuși întotdeauna să aibă ascensiune în viața profesională, găsind echilibrul dintre carieră și viața de familie.
▼ Considerați că egalitatea de gen în domeniul dumneavoastră de activitate a ajuns la deplină maturitate sau mai sunt pași de făcut pentru a atinge acest deziderat? Dacă da, care sunt acești pași?
– Rolurile de gen au o influență puternică asupra dezvoltării carierei și asupra comportamentelor de muncă, însă, un om puternic (în sensul asumării responsabilităților), va obține atât succesul profesional, cât și suportul și îndrumarea din partea familiei.
În justiție, obligația de nediscriminare a femeilor și de realizare a egalității de facto între femei și bărbați este o parte esențială a drepturilor omului. Cu toate acestea, în justiție femeile încă se confruntă cu prevederi legale discriminatorii.
În activitatea judiciară am identificat dificultăți în aplicarea dreptului muncii cu privire la re-inserția profesională a femeilor care sunt șomere, situație care impune introducerea unor noi reglementări în acest domeniu.
▼ Care au fost cele mai mari avantaje generate de faptul că sunteți femeie?
– Femeile sunt mai determinate, comunică mai ușor și oferă ajutorul în situațiile complicate! Ca manager de instanță, aceste calități sunt absolut necesare pentru colaborarea și apropierea de colegi.
▼ Ce ați face diferit în viața dumneavoastră profesională, dacă ați avea oportunitatea de a lua-o de la capăt?
– Aș alege aceeași profesie, de magistrat, pentru că iubesc Dreptatea și îmi place să spun Adevărul indiferent de urmări! În același timp, aș lupta mai mult împotriva dezinformării populației cu privire la beneficiile globalizării, având în vedere realitățile actuale, prin care se restrâng tot mai mult drepturile și libertățile cetățenești!
▼ Femeile puternice sunt automotivate. Considerați acest enunț o realitate sau ați avut nevoie – de-a lungul experiențelor dumneavoastră – și de alte tipuri de suport pentru a putea reuși?
– O femeie puternică se străduiește să trăiască autentic, să-și pună experiența profesională și forța în serviciul unor idealuri înalte (lupta pentru dreptate supremă, pentru viață, libertate și umanitate). Femeia de succes, este femeia implicată în viața publică, însă doar Dumnezeu poate transforma deciziile greșite în șanse care să îndrepte spre binele nostru orice situație.
De aceea, în momente diferite de-a lungul carierei, a fost important să mă asigur că nici o alegere nu va conduce la compromiterea valorilor, principiilor și normelor de conduită.
▼ Ce reprezentantă a sexului frumos admirați și de ce?
-Georgia Meloni – președinta partidului Fratelli d’Italia și premierul Italiei.
O admir pe Georgia Meloni pentru că spune adevărul despre Uniunea Europeană, care nu poate gestiona crizele majore contemporane de orice fel și problemele de securitate, deviza ei fiind „Dumnezeu, patrie, familie!
Este nevoie de curaj pentru a lupta împreună pentru realizarea binelui comun. Trebuie să avem curajul să luptăm pentru salvarea tuturor ființelor umane aflate în dificultate, printr-o solidaritate umană dincolo de orice discriminare, orice ideologie, manifestând preocupare pentru viața celor de lângă noi.
Georgia Meloni este foarte curajoasă și încheie orice discurs cu sloganul ”#senzapaura!” – ”Fără frică!”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro