În fiecare an, pe 25 mai, autoritățile marchează Ziua Internațională a Copilului Dispărut și Exploatat Sexual, ocazie cu care ne sunt amintite cazurile de dispariție de pe teritoriul României și cauzele care duc, de cele mai multe ori, la aceste situații.
Într-un aproape un de zile, în perioada 30 aprilie 2021-20 aprilie 2022, Poliția Română a primit 7.577 de sesizări privind disparițiile de copii, iar căutările s-au desfășurat atât la nivel național, cât și internațional. Dintre aceștia, 259 de copii aveau vârste până la 10 ani, 2.003 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 5.315 minori mai mari de 14 ani. Polițiștii precizează că numărul sesizărilor nu reprezintă numărul copiilor dispăruți, deoarece același copil poate fi semnalat de mai multe ori într-un interval de timp ca fiind dispărut.
Oamenii legii mai spun că cei mai mulți dintre copii sunt găsiți în primele 24-48 de ore, iar în perioada menționată, au fost rezolvate 7.572 de sesizări dintre cele 7.577.
Trei minori din Ucraina- găsiți pe teritoriul României
Un alt fenomen apărut odată cu declanșarea războiului din Ucraina, îl reprezintă dispariția copiilor ucraineni. Asociația Telefonul Copilului a fost informată, de la începutul războiului până acum, de către Missing Children Europe și de organizația neguvernamentală ucraineană Magnolia în legătură cu dispariția a trei minori din Ucraina. Din fericire, copiii au fost găsiți pe teritoriul României, iar acum sunt în afara oricărui pericol.
Lipsa de atenție, de control și regulile de conviețuire- printre cauzele dispariției copiilor
De asemenea, în acest an au fost organizate campanii de prevenire cu scopul de a face minorii să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când pleacă de acasă ori din centrele de ocrotire. Părinții și tutorii legali au fost informați în legătură cu importanța dezvoltării unei relații strânse cu copiii și a unei bune comunicări pentru rezolvarea divergențelor și problemelor specifice vârstei lor.
Mai mult, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității a realizat un studiu privind disparițiile de minori. În acest sens, au fost făcute interviuri cu reprezentanții tuturor actorilor instituționali implicați în cazuistică: polițiști, lucrători din centrele de ocrotire și protecție, respectiv D.G.A.S.P.C. (psihologi, asistenți maternali, manageri de caz), dar și cu minori.
Conform studiului, cauzele care îi fac pe copii să recurgă la aceste fapte sunt următoarele:
– lipsa de atenție sau de interes/neglijare fată de nevoile copilului aflat în dezvoltare, astfel încât copiii se simt nedoriți sau ignorați;
– lipsa de control a situației școlare a copiilor, în ceea ce privește frecvența la cursuri şi interesul pentru studiu arătat de copii;
– rigiditatea regulilor de conviețuire,
– lipsa de comunicare în familie sau în central de ocrotire,
– modele de comportament disfuncționale receptate,
– lipsa interesului pentru studii,
– practicarea cerșetoriei,
– lipsa de organizare a vieții,
– rezolvarea conflictuală a diferendelor,
– antecedente penale ale membrilor familiei,
– consum frecvent de alcool al unora dintre membrii familiei;
– starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei şi plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii,
– spiritul de aventură”, se arată în studiul menționat.
Autoritățile amintesc că în România este pus la dispoziție numărul unic european pentru smenalarea copiilor dispăruți – 116.000, gestionat de Asociația Telefonul Copilului.
Sursa foto: Pixabay.com
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Argeșean prins la graniță după a încercat să păcălească o fetișcană să aibă relații intime cu el