Prețurile nesimțite de pe litoral continuă să uimească! 57 de lei pentru o ciorbă

de | 12.07.2022 16:34 | După locație, După subiect, Eveniment, Național, Știri

După ce anunțul unui administrator de pe o plajă din Mamaia Nord a devenit viral, având în vedere că cerea 200 de lei turiștilor care doreau să își pună cearșaful sau prosopul aproape de mare, lista prețurilor nesimtițe de pe litoralul românesc începe să se mărească.

Astfel, aflăm că pentru o ciorbă, la un restaurant din Vadu, turiștii plătesc suma incredibilă de 57 de lei.

Întrebat ce părere are despre aceste prețuri exagerate, ministrul Turismului, Daniel Cadariu, spune că a fost și el pe litoralul românesc, la începutul lunii iunie, dar că prețurile erau „decente”, iar o masă pentru două persoane l-ar fi costat „undeva până la 100 de lei”.

În legătură cu ciorba la prețul de 57 de ani, Cadariu a spus că există anumite explicații pentru acest preț:

Ideea de bază e următoare – suntem într-o economie de piață și ar trebui să funcționeze cererea și oferta și probabil în linii mari și funcționează.

Acolo unde sunt exagerări, fie în alimentație publică sau cazare, clienții, turiștii vor reacționa. Pe de altă parte, constatăm cu toții realități internaționale – criză economică, perioadă post-pandemică, creșteri de prețuri la utilități…

Nu zic neapărat că toate, dacă sunt astfel de prețuri exagerate, ar fi justificate, dar sunt și explicații pentru prețuri mai mari, cel puțin comparativ cu perioada similară a anului trecut”, a declarat ministrul Turismului, potrivit Antena 3.

În ceea ce privește cei 200 de lei ceruți de un administrator de plajă pentru amplasarea cearșafurilor, Daniel Cadariu spune că nu i se pare firesc să achiți o asemenea sumă pentru așa ceva, dar că nu există măsuri legale cu privire la prețuri.

Noi nu avem măsuri legale cu privire la prețuri, nu avem competențe. Tarifele, cel puțin în acel caz, sunt de neacceptat și inițiativa acelui operator a fost total nefericită”, a adăugat Cadariu.

Ireal! 200 de lei ca să îți pui cearșaf pe plajă, aproape de mare

Turiștii s-au obișnuit, deja, cu prețurile uriașe de pe litoralul românesc, motiv pentru care foarte mulți români preferă să își petreacă vacanțele în Grecia, Turcia sau Bulgaria, țări în care prețurile sunt accesibile, iar condițiile sunt pe măsura așteptărilor.

Administratorii de pe litoralul din România continuă să surprindă, însă, nu într-un mod tocmai plăcut. Este și cazul administratorului unei plaje din Mamaia Nord, care a hotărât să ceară bani turiștilor care vor să își pună prosopul sau cearșaful aproape de mare.

Astfel, cei care nu vor să plătească pentru un șezlong, pot alege să își așeze prosopul pe malul mării, dar trebuie să și plătească suma de … 200 de lei pe zi.

WMc8YeuTLSC 1 - Prețurile nesimțite de pe litoral continuă să uimească! 57 de lei pentru o ciorbă

Culmea, acest preț este chiar mai mare decât dacă ai închiria un șezlong, care costă 150 de lei pe zi.

Declarația administratorului privind acest preț incredibil este cel puțin surprinzătoare.

- Prețurile nesimțite de pe litoral continuă să uimească! 57 de lei pentru o ciorbă

Foto Digi 24

Clienții de aici nu mai erau mulțumiți doar cu umbrele în primul rând și au zis că vor ceva mai mult. Și atunci noi am găsit această variantă pentru ei, unde pot să fie mai aproape de natură. Să zică că stau pe o plajă exclusivistă, unde au liniște, dar nu trebuie neapărat să stea la umbrelă. Le-am dat ceva mai mult decât o umbrelă. Și dacă tot ne-am gândit că acest subiect este așa în vogă, poate la anul o să îl facem 200 de lei pe oră”, a declarat Andrei Penciu pentru Digi 24.

Totodată, administratorii adaugă faptul că această măsură ar avea scopul de a descuraja turiștii care vor să își așeze prosopul în fața primului rând de șezlonguri.

Tariful solicitat pentru amplasarea cearşafurilor în alte zone decât cea alocată acestora este menit să descurajeze comportamentul clienţilor din afara complexului care se aşază cu cearşaful în faţa primului rând de umbrele, nu în zona alocată acestora, conform legii”, explică pe reţeaua de socializare oficialii complexului Marina Surf.

Administratorii mai spun că legea prevede ca „zona alocată pentru cearşafuri pe plaja Marina Surf este în suprafaţă de 30% din plaja închiriată, conform legii şi este gratuită”.

Ce spune președintele ANPC

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, spune cu privire la acest „loc neprețuit” de la malul mării, că administratorii sunt exonerați de orice altă responsabilitate dacă prețul și serviciul sunt afișate.

Actele normative stabilesc că plajele trebuiesc împărțite în două, una de 70% destinată activităților comerciale, cea de 30% destinate plajei pe nisip. Cele două suprafețe nu trebuie să se intersecteze sau să se suprapună tocmai pentru a nu crea astfel de situații pe care încearcă operatorul economic s-o gestioneze. Atât timp cât afișează prețul și spune ce serviciu pune pe piață, operatorul economic cumva este exonerat de orice altă responsabilitate”, a precizat Horia Constantinescu.

Foto Ziua Constanța

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Ginerele primarului Poșircă, ofițer de Poliție Economică – încătușat pentru luare și dare de mită!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Bulgaria | Constanța | Digi | Grecia | Horia Constantinescu | Mamaia | Turcia