Punct de lansare a rachetelor antigrindină la Costești!
Sistemul național antigrindină se extinde și în Argeș, cu scopul de a proteja culturile legumicole și livezile. În județul nostru vor fi 8 puncte de lansare a rachetelor antigrindină, sub coordonarea Centrului Zonal de Combatere Muntenia, iar acoperirea acestora va fi de 150.000 de hectare.
Deja se fac demersuri pentru realizarea acestor obiective.
La Costești, un asemenea punct va fi amenajat pe islazul Măleanca, pe o parcelă de 2445 mp, investiția urmând a fi realizată de către Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, care primește terenul în folosință în mod gratuit.
Intervențiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început în anul 2000, la nivelul țării noastre.
Activitățile de combatere a căderilor de grindină nu afectează balanţa generală de apă în nor, nu au impact semnificativ asupra dinamicii sistemului noros (inclusiv schimbarea direcţiei acestuia) ci, dimpotrivă, asigură creşterea şi uniformizarea precipitaţiilor numai în aria de combatere şi adiacentă acesteia. Activitățile de intervenții active în atmosferă generează modificări ale condițiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acțiune, în spațiu și timp, dat fiind faptul că un punct de lansare (PL) protejează față de căderile de grindină comunitățile și culturile agricole de pe o arie circulară cu raza de cca. 10 km.”, se precizează pe site-ul Ministerului Agriculturii.
În prezent, pe teritoriul României funcționează 6 centre zonale de combatere a grindinei cu infrastructură operațională în: Iași, Timiș, Mureș, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Olt, Teleorman, Prahova și Buzău.
Conform Sistemului Național Antigrindină, rachetele lansate în nori nu îi împrăștie, producând secetă, ci, prin ionii de argint eliminați, doar diminuează gheața din nor.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro