Cătălin Gherzan: ,,Mi-aș fi dorit să îl văd pe directorul Direcției Agricole Argeș în teren. Mulți nici nu-l cunosc”

de | 24.08.2022 13:18 | Județean, Lifestyle, Știri

Este nevoie de măsuri urgente de sprijin pentru agricultorii români, transmite Partidul Umanist Social Liberal Argeș, prin președintele Cătălin Gherzan. Potrivit acestuia, fermierii români trebuie să se achite de o serie de obligații după ce România a semnat Politica Agricolă Comună 2023-2027 (PAC). Deocamdată, țara noastră acordă subvenții care sunt cu 60% mai mici decât în alte țări membre ale UE, deși nevoile agriculturii românești sunt infinit mai mari.

 

În condițiile în care acordul PAC prevede, printre altele, reducerea suprafețelor cultivate, creșterea ponderii culturilor bio sau reducerea procentuală a îngrășămintelor și pesticidelor folosite, fermierii români au nevoie de sprijin din partea statului, pentru a reduce decalajele față de cei din alte țări UE și pentru a rămâne competitivi.

 

Un exemplu elocvent este cel al cantităților îngrășămintelor și pesticidelor administrate culturilor agricole din România, care sunt foarte reduse comparativ cu alte state UE. Considerăm că reducerea procentuală a acestora este inechitabilă și o modalitate corectă ar fi raportarea la cantitățile de substanță activă pe hectar, care să fie egală în toate țările UE.

 

Plecând de la principiile PAC, așa cum sunt creșterea calității produselor agroalimentare și comercializarea acestora la un preț redus, protejarea mediului și stabilizarea piețelor agroalimentare, precum și asigurarea unui trai decent pentru fermierii și agricultorii din UE, Partidul Umanist Social Liberal consideră că se impun mai multe măsuri pentru sprijinirea fermierilor.

 

În contextul secetei pedologice excesive este nevoie de resurse financiare pentru acoperirea pierderilor suferite de fermieri. De asemenea, este nevoie de alocarea de subvenții pentru a acoperi diferențele de preț la combustibili, îngrășăminte, pesticide și semințe.

Considerăm că zonele afectate constant de secetă ar trebui declarate zone de constrângeri și pentru acestea să se aloce subvenții pentru a atenua efectele producțiilor agricole care sunt sub media celorlalte zone.

 

O altă măsură esențială pentru fermieri ar fi reducerea procentuală a impozitării venitului agricol pentru plate arendei, prin stopaj la sursă, în funcție de gradul de afectare al culturilor agricole, în urma unor fenomene meteo extreme.

 

Nu în ultimul rând, este nevoie de politici coerente pentru asigurarea surselor alternative pentru irigarea culturilor agricole, în zonele predispuse la ciclicitate a fenomenului de secetă.

 

Toate aceste măsuri sunt necesare pentru capitalizarea financiară a fermierilor și agricultorilor din România și ar reprezenta un pas important care le-ar permite să concureze alături de corespondenții lor din alte state membre ale UE.” a transmis Cătălin Gherzan, preşedinte PUSL Argeş.

 

Potrivit acestuia, deși agricultura în ansamblu nu trece prin cea mai bună perioadă, ca să nu mai vorbim despre fermieri, șefii de instituții sunt aproape inexistenți.

 

Mi-aș fi dorit să îl văd pe directorul Direcției Agricole Argeș în teren, vorbindu-le oamenilor despre oportunitățile care li se oferă sau despre ce soluții au la îndemână pentru a trece peste această perioadă grea. Nu doar că nu îl văd nici măcar purtând o campanie de informare din birou, dar mulți nici nu știu cine este directorul acestei instituții.

 

Poate Guvernul să anunțe câte o măsură revoluționară pe zi, dacă fermierul nu este sprijinit de către autorități în demersurile sale, mulți vor abandona pe parcurs.” a mai declarat Cătălin Gherzan.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Ce ne așteaptă în următoarele zile: furtuni însoțite de caniculă!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Gherzan

Ultimele articole