Patronul Beto Construct, Ion Micu – cercetat pentru evaziune fiscală şi excavări ilegale

de | 23.09.2022 21:00 | Economic, Eveniment, Importante, Știri

► Poliția Economică susţine că, în comuna în care fiul său este primar, omul de afaceri Ion Micu, administrator al Beto Construct Arges SA. ar excava ilegal, de peste un an, nisip şi pietriş din albia râului Cotmeana, pe care – colac peste pupăză – l-ar și vinde fără acte!

 

La sfârşitul săptămânii trecute, mai exact joi, 15 septembrie, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au efectuat trei percheziții domiciliare, în localitățile Pitești și Săpata. Potrivit comunicatului emis de Poliţia Argeş, descinderile au avut loc la sediile unei firme şi la locuinţa patronului acesteia, suspectat de săvârşirea infracțiunilor de evaziune fiscală și executarea de activități miniere fără permis sau licență.

Cum Săpata nu e vreun ditamai parcul industrial, ci o comună unde poţi număra pe degete afacerile care se derulează pe teritoriul ei, a devenit, repede, destul de limpede la cine făcea referire comunicatul Poliţiei, respectiv Beto Construct Argeş SA – una dintre firmele importante şi cu vechime pe piaţa construcţiilor argeşene, cel bănuit de evaziune fiind administratorul firmei, Ion Micu, nimeni altul decât tatăl primarului din Săpata!

Percheziții pe trei fronturi, joia trecută!

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2021-2022, „un bărbat de 61 de ani (n.red. – Ion Micu), din Pitești, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (n.red. – Beto Construct Argeş SA), cu sediul social în Pitești, desfășoară activități de exploatare agregate minerale din albia unui râu, fără a deține autorizațiile și permisele de exploatare prevăzute de lege. De asemenea, agregatele minerale rezultate din exploatare au fost valorificate, prin comercializare către diverși agenți economici, fără întocmirea de documente justificative, fiind astfel obținute venituri care nu sunt înregistrate în evidența contabilă și nici declarate organelor fiscale” – după cum se arată în comunicatul IJP Argeş.

Cu alte cuvinte, anchetatorii susţin că, în comuna în care fiul său este primar, omul de afaceri Ion Micu ar excava ilegal, de peste un an, nisip şi pietriş din albia râului Cotmeana, pe care – colac peste pupăză – l-ar și vinde fără acte!

În urma perchezițiilor, desfășurate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Argeș și al specialiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic Argeș, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente financiar-contabile, cu valoare probatorie, iar patronul societăţii Beto Construct a fost condus la audieri.

Plus, bonus, vreo 1500 l de alcool găsiți la percheziții.

 

Primarul–fiu  l-a luat pe „nu ştiu” în braţe

Săpata este o comună din partea de sud a judeţului, cu aproximativ 1500 de suflete, unde timpul pare să fi încremenit. Primar este, de 10 ani deja, Laurenţiu Micu. La vremea preluării primului mandat, când avea doar 25 de ani, a fost unul dintre cei mai tineri edili din ţară. L-au votat oamenii pentru că era tânăr, pentru că sperau la o schimbare în bine, dar cu siguranţă a contat şi faptul că era fiul celui mai înstărit om din comună, omul de afaceri Ion Micu, patronul firmei Beto Construct.

În timp, au apărut şi controversele, adversarii politici acuzând de mai multe ori, de regulă în preajma alegerilor, că fiul-primar ar cam închide ochii la unele nereguli comise de tatăl-afacerist. Bunăoară, în 2016, a curs multă cerneală în presa locală după ce Cătălin Bulf, liderul de atunci al Mişcării Populare Argeş, a susţinut că omul de afaceri Ion Micu ar fi construit două case fără autorizaţie în comuna Săpata, pentru care nici nu ar fi plătit impozit la Primăria condusă de fiul său.

Ignorând un amănunt de altfel esenţial, şi anume acela că percheziţiile de săptămâna trecută au fost taman la tatăl său, am încercat să stăm de vorbă cu tânărul edil Laurenţiu Micu despre acest eveniment care a tulburat liniştea comunei pe care o păstoreşte. Dialogul, destul de lapidar, îl redăm mai jos:

laurentiu micu primar sapata

■ Domnule primar, înţeleg că zilele acestea a fost ceva agitaţie pe la dumneavoastră prin comună. Aveaţi cunoştinţă că, în localitatea dumneavoastră, ar exista exploatări ilegale de balastieră?

– Nu ştiu despre ce e vorba, am văzut şi eu ceva, dar nu ştiu despre ce e vorba.

■ Sunteţi totuşi primarul unei comune relativ mici, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Nu puteţi spune că nu ştiţi ce se întâmplă la dumneavoastră în ogradă! Adică se cară nisip şi pietriş cu camioanele din albia râului şi dumneavoastră, primar, nu aveţi habar?

– Păi şi ştiţi că s-a luat din albie? Că eu nu ştiu!

■ Nu o spun eu, o spune Poliţia Argeş.

– Am înţeles că a fost ceva în comună, dar nu ştiu. Întrebaţi-i pe cei de la Ape dacă au venit şi dacă au făcut măsurători.

■ Se pare că nu doar Poliția, dar și  specialiştii de la Apele Române au fost deja în teren şi au făcut măsurători în albia râului.

– Întrebaţi-i pe ei dacă au găsit şi ce s-a făcut. Eu nu ştiu. Am înţeles că au fost, dar nu ştiu ce-au găsit. Din cât ştiu eu, nu era nimic în albie, să fi umblat cineva sau ceva.

■ Dar ştiţi despre ce firmă e vorba?

– Dacă ei nu au dat în comunicat, nu stau eu să spun.

 

Ion Micu: „Am exploatat acum 4-5 luni de zile, am găsit pe mal 7-8 tone de balast din ăla murdar…”

În Săpata, în satul Lipia, de unde este de fel familia Micu, Beto Construct are un punct de lucru. Dintr-o postare din 2020 de pe un forum, înţelegem că locaţia este cunoscută în zonă pentru vânzarea de agregate de balastieră. Astfel, la întrebarea unui cetăţean care căuta o sursă de pietriş, nisip, balastieră în zona Topana, un internaut îi recomandă: „Încearcă în comuna Săpata, judeţul Argeş. Din DN 67B intri în DJ 679. Eu de acolo am luat anul trecut” – susţine persoana respectivă.

postare forum balastiere

 

Omul de afaceri Ion Micu susţine că nisipul şi pietrişul pe care le vinde la Lipia nu provin din albia râului Cotmeana, ci sunt aduse de la Căteasca! Recunoaşte însă că la un moment dat a excavat niscai agregate minerale din râul ce traversează comuna, dar numai un pic… pentru că l-a reclamat un vecin! Dialogul cu managerul de la Beto Construct vi-l redăm în cele ce urmează:

 

■ Domnule Micu, am înţeles că aţi avut o zi încărcată!

– Aşa este…

■ Cum comentaţi acţiunea poliţiei de zilele trecute?

– A fost o acţiune legală, au venit oamenii legal, cu mandate de percheziţie, au făcut percheziţii, nu s-a găsit absolut nimic din ce căutau ei… scrie şi în procesele-verbale ale dânşilor… Au avut percheziţie la Piteşti, la adresa firmei şi la domiciliul meu, şi la Beto Construct, la Săpata.

■ Sunteţi acuzat de evaziune fiscală şi că exploataţi agregate minerale fără autorizaţie.

– Avem licenţă, avem permis, avem tot ce trebuie la firmă, nu e problemă.

■ Şi atunci de ce scriu cei de la poliţie că nu aveţi autorizaţie?

– Aşa a fost reclamaţia făcută.

# Deci aţi fost reclamat de cineva.

– Da, a fost reclamaţie.

■ Aşadar, dumneavoastră susţineţi că aveţi autorizaţie?

– Din cercetările efectuate, există autorizaţie de exploatare.

■ Şi le-aţi prezentat-o?

– Au cerut dumnealor, la Mediu, nu ştiu de unde au luat-o, o aveau. Beto Construct are autorizaţie de exploatare.

■ La Lipia.

– Nu la Lipia, că la Lipia e punct de lucru. Deci la Lipia s-a intrat în Cotmeana acolo, s-a excavat acum vreo cinci luni de zile şi am plătit o amendă de 80.000 de lei. Şi de atunci s-a terminat cu Lipia. Deci aici n-avem exploatare, aici nu e balastieră la Lipia, e punct de lucru depozitare şi parcare de maşini.

■ Nu şi exploatare?

–  Nuuu, nu, nu, nu…

■ Şi totuşi am descoperit pe nişte forumuri unde se discută despre materiale de construcţii oameni care recomandă altora să meargă la Lipia, în Săpata, să cumpere nisip şi pietriş, că ei au cumpărat.

– Noi nu vindem la persoane fizice, doar la firme. La Lipia avem cântar, avem de toate, dar aducem agregate de la Căteasca, unde e balastiera noastră, le aducem aici unde e depozit…

■ Deci aveţi doar un depozit de agregate minerale la Lipia, în Săpata, dar sunteţi acuzat că aţi exploatat şi din albia râului Cotmeana.

– Păi da, dar am exploatat acum 4-5 luni de zile, am găsit pe mal 7-8 tone de balast din ăla murdar, cum e Cotmeana, şi m-a amendat Apele Române, tot la reclamaţia acestui individ. De aici a pornit tot.

■ Păi şi de ce aţi scos acele 7-8 tone de balast din râu, cum aţi spus?

– De ce le-am scos? Păi de ce… că… n-am avut ce să fac!

■ Şi era singura dată când aţi făcut-o?

– Cam aşa ceva!

■ Mai devreme l-am sunat pe fiul dumneavoastră şi a spus că habar nu are despre ce e vorba.

– Dacă era băiatul dumneavoastră, ce spunea? Acum pe bune, nu?! L-a luat pe „nu ştiu” şi gata, că aşa face toată lumea! E de înţeles treaba asta.

 

Poliţiştii au plecat de la percheziţii (și) cu butoaiele de ţuică!

În comunicatul poliţiei, o informaţie a ieşit oarecum din tipar, în condiţiile în care, deşi era vorba despre o descindere care viza exploatări de balastieră, oamenii legii au plecat de la percheziţii cu… 1500 litri de alcool! „În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, mai multe documente financiar-contabile, cu valoare probatorie, precum și cantitatea de 1500 litri de produse alcoolice, deținute în afara antrepozitului fiscal.” Misterul alcoolului confiscat l-a lămurit omul de afaceri Ion Micu, care s-a arătat destul de dezamăgit că poliţiştii i-au confiscat cele câteva butoaie de ţuică pe care le avea pentru consumul propriu!

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ACUM! Percheziții la o primărie din Argeș!

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Argeș | Beto Construct Arges | Cotmeana | Ion Micu | Laurenţiu Micu | Pitești | Săpata | Tribunalul Argeș