Prima carte scrisă în limba română – scoasă la licitație pe 17 noiembrie!

de | 09.11.2022 09:35 | Cultură, Lifestyle, Național, Știri

  • Prima carte scrisă în limba română scosă la licitație!

 

Prima carte scrisă în limba română, „Cazania lui Varlaam”, este scoasă la licitaţie pe 17 noiembrie, într-un eveniment dedicat cărţilor şi manuscriselor de colecţie, la București. Preţul de pornire la licitație este de 5.000 de euro.

Această primă lucrare în limba română a fost tipărită în anul 1643, în doar câteva exemplare.

De menționat faptul că ediția princeps a fost editată de mitropolitul Varlaam în timpul domnitorului Vasile Lupu și tipărită în tipografia domnească de la Mănăstirea „Trei Ierarhi”.

carte Duminica-Floriilor-in-„Cazania”-lui-Varlaam-la-biblioteca-judeteana-din-Valcea-Antim-Ivireanul-Q-Magazine

De-a lungul timpului aceasta a fost retipărită în multe ediții, fiind extrem de căutată și citită în trecut.

Nicolae Iorga, considera această lucrare ca fiind „opera cea mai populară a epocii noastre vechi“, fiind tipărită în limba română cu alfabet chirilic.  Conține 506 file, ilustrate cu multe gravuri de factură religioasă ortodoxă cum ar fi scene biblice sau chipuri de sfinţi dar și frontispicii bogat decorate, viniete, inițiale ornamentale etc.

carte

Licitația oferă de asemenea accesul la o premieră pe piaţa de carte de la noi din țară, și anume: „Profeţiile (lui Nostradamus)” scrisă de Michel de Nostredame.

Cartea este scrisă în limba franceză, în 1568, la Lyon, iar preţul de pornire la licitație este de 300 de euro.

carte  nostradamus

Foto: evz.ro

 

Colecționarii mai pot licita la evenimentul de pe 17 noiembrie o selecţie de hărţi rare din anii 1700 sau hărţi ce prezintă evenimente istorice importante.

 

Important de menționat este faptul că celebra Casă de Licitaţii A10 by Artmark din capitală, oferă totodată accesul la o selecţie de cărţi rare semnate de scriitori români celebri. Acestea sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate gratuit de luni până duminică în intervalul orar 10-20, până la data de 17 noiembrie.

 

 

 


Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: București