INFORMAȚII NOI
Cel mai scump Paște din ultimii 15 ani cel puțin este cel de acum. Anul 2022 a venit cu scumpiri enorme la alimente și nu numai iar unii oameni au ajuns chiar să împrumute bani pentru a face faţă preţurilor exagerate şi să aibă câteceva pentru masa de Paşte.
Până astăzi un kilogram de carne de miel ajunsese să coste între 45 şi 60 de lei kilogramul, cu peste 30% mai mult față de anul trecut.
În Sâmbăta Mare, prețurile au scăzut chiar și la jumătate în unele magazine.
Ăsta e prețul corect al cărnii de miel! Deci, care a fost adaosul atunci când se vindea carcasa cu 55 lei per kg?” au precizat cei de la Asociatia Pro Consumatori.
Cei care nu au cumpărat mai din timp miel și au lăsat pentru ziua de astăzi cu siguranță se vor bucura de prețurile scăzute.
Carnea de miel este nelipsită de pe masa românului de Paște. Întrebarea cea mai importantă în această perioadă este legată de prețul acesteia.
Veștile nu sunt tocmai bune. Se pare că în 2022, vom cumpăra carne de miel cu 30% mai scumpă față de anul trecut, iar anunțul este făcut chiar de oieri.
Prețurile sunt deja estimate de către crescătorii de ovine având în vedere că mai este foarte puțin timp până la Paște.
De exemplu, crescătorii de oi din zona Sibiului estimează că un kilogram de carne de miel va costa chiar și dublu față de prețul obținut în prezent și cu 30% mai mult comparativ cu 2021, motivul fiind creșterea prețurilor scumpirea carburanților și cerealelor.
Astfel, fermierii au de gând să mențină prețul crescut pentru că există cerere mare pe piețele externe. Ce nu se va vinde de Paști se va duce la export.
Dacă anul trecut, un kilogram de miel în viu se vindea, cu 14.50 lei, anul acesta, însă, mulți crescători îl vor da cu aproape 20 lei, iar în ceea ce privește carnea macră, aceasta va fi și mai scumpă, cu până la 40-50 de lei pe kilogram.
O scumpire de 30% față de anul trecut.
Majoritatea românilor consideră că aceste creșteri sunt mult prea mari, dar crescătorii precizează că ele sunt absolut necesare, pentru a își putea continua afacerea.
De menționat că România este al doilea cel mai mare producător de carne de oaie din UE, cu o cotă de piață de 17% și cu un număr de 6,3 milioane de capete tranșate.
Care sunt abatoarele autorizate pentru carne de miel
Pentru sacrificarea mieilor, la nivelul județului Argeș sunt disponibile șapte abatoare autorizate sanitar-veterinar, respectiv: în Bascov sunt trei, SC Sam Dor Divers SRL, SC Rador A&E SRL și SC Stanion Invest Total SRL, în Câmpulung, SC Abatorul Câmpulung SRL, în Rucăr – SC Cosco Vele SRL, la Costești – SC Muntenia Costești SRL și la Ștefănești – SC Radic Star SRL.
De asemenea, Instituția Prefectului a anunțat că s-a emis aviz temporar de funcționare pentru sacrificarea mieilor și la nivelul exploatației proprii, în localitatea Surdulesti, comuna Miroși, Nr.390B, din județul Argeș, „cu respectarea condițiilor sanitare veterinare și de siguranța alimentelor”.
Aceste abatoare pot presta servicii de sacrificare a mieilor și a iezilor proveniți de la crescătorii de animale ce dețin exploatații înregistrate sanitar-veterinar, anunță DSVSA Argeș.
DSVSA Argeș: Cumpărați din locuri autorizate, nu luați miel din portbagaj!
Comercializarea carcaselor sacrificate la nivelul abatoarelor se face in piețe autorizate temporar pentru această activitate (Piața Ceair, Piața Smardan și Piața Găvana din Pitești), precum si în măcelarii înregistrate sanitar veterinar de pe raza judetului Argeș.
În centrele de tăiere temporare, sacrificarea și comercializarea se face doar la cererea consumatorului final, fiind interzisă comercializarea către alte unitați de vânzare cu amănuntul.
Toate carcasele comercializate la nivelul unitatilor enumerate mai sus trebuie sa fie marcate doar cu stampila ovala iar din centrele temporare, stampila de marcare este de forma rotunda.
Atragem atentia pe aceasta cale asupra riscurilor grave la care consumatorii se expun in cazul consumului de produse alimentare achizitionate din locuri neamenajate, fara supraveghere sanitara veterinara – comert stradal sau alte spatii neaprobate sanitar veterinar” , a explicat directorul DSVSA Argeș, Sorin Sorescu.
Drob din pipote vechi de șase ani
La nivel național, într-un interviu acordat DcNews, comisarul-șef al ANPC, Sorin Susanu, a discutat pe larg despre grija pe care ar trebui să o arătam față de produsele aflate la raft în perioada Paștelui și a oferit un exemplu elocvent pentru un produs specific perioadei realizat din materie primă veche de șase ani.
De-a lungul anilor m-am întâlnit cu probleme atât de greu de acceptat și de crezut. Vorbind exact de Paște, îmi aduc aminte în urmă cu mai bine de cinci ani de zile, am găsit o fabrică micuță care producea drob, acel drob ambalat, din pipote și măruntaie expirate de peste șase ani de zile . A fost o situație atipică, a avut închiriat cuiva, firma nu a plătit, au sigilat ăla, iar când s-a terminat procesul au găsit și acele produse și s-au gândit că ar fi bine să le valorifice. E inacceptabil acel lucru. De asta vă spun că, totuși, e nevoie de o atenție sporită. Pe de altă parte și consumatorii trebuie să aibă o minimă vigilență. Să nu cumpere un produs care în mod vădit este ținut în condiții necorespunzătoare: în razele directe ale soarelui la o temperatură mult diferită decât cea prescrisă de producător, dacă e congelat sau refrigerat”, a explicat Sorin Susanu.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: