anchetaonline.ro

România se confruntă cu cele mai mari scumpiri din ultimii 18 ani

de | 14.04.2022 10:00 | Știri, Economic, Național

Totul s-a scumpit în ultimul an iar traiul de zi cu zi devine tot mai greu pentru români.

Institutul Național de Statistică a anunțat faptul că de 18 ani România nu s-a mai confruntat cu scumpiri atât de mari.

Ultimul an a adus numai scumpiri, atât la gazele naturale dar și la alimente şi combustibilii.

Dintre toate alimentele, în ultimul an cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 36 de procente. În pieţele agroalimentare din Capitală, ei costă acum în medie 3 lei pe kilogram, faţă de 2 lei pe kilogram anul trecut.

Uleiul s-a scumpit și el, cu 32%. În unele magazine prețul litrului de ulei de floarea-soarelui începe la 10 lei și ajunge chiar şi la 17 lei.

Plătim cu 21% mai mult pe făină, în timp ce pâinea s-a scumpit cu 16 procente faţă de luna martie a anului 2021.

Din păcate valul scumpirilor nu se va opri aici. Până în luna iunie inflaţia ar putea ajunge la 12%, iar cifrele nu sunt bătute în cuie, anunță reprezentanții BNR.

Topul alimentelor care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an:

Cartofii +36%

Uleiul +32%

Mălaiul +24%

Făina +21%

Pâinea +16%

INS a anunțat ce bunuri s-au scumpit de asemenea cel mai mult în ultimul an:

Gazele  +47%

Combustibilii +34%

Energia termică +21%

 

Trebuie menționat faptul că aprope toate țările din Europea se confruntă cu scumpiri majore. De exemplu, în țara vecină, Ungaria, se vorbeşte despre o apocalipsă la raft.

De menționat faptul că Ungaria a fost prima ţară din UE în care au fost majorate dobânzile în pandemie pentru stoparea inflaţiei. Specialiștii spun că preţurile cărnii şi produselor din lapte vor creşte în țara vecină cu 30-40% în viitorul apropiat dacă războiul ruso-ucrainean nu se opreşte, scrie Hungary Today.

Un alt exemplu este Polonia. Asociaţia Poloneză a Cărnii apreciază că preţurile produselor din carne au ajuns de nesuportat pentru retaileri şi consumatori.

În Marea Britanie, sunt date ca și exemplu banalale sandviciuri gata făcute, mîncarea de zi cu zi a multor oameni, devenite un barometru al economiei, bat record după record la prețuri iar producătorii se plâng că nu mai pot ţine pasul cu scumpirile.

Producătorii europeni şi retailerii de alimente spun că nu au mai avut de-a face cu creşteri atât de mari de prețuri cum sunt cele din prezent.

 


Citește, de asemenea, pe anchetaonline.ro :

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: INS