Neurochirurgul Constantin Tuleaşcă a revoluționat medicina! Medicul a devenit singurul român premiat de două ori de Academia Naţională de Medicină a Franţei pentru o descoperire adusă în ”terapia durerii”.
- Un român provoaca schimbări majore în neurochirurgie, fiind premiat la nivel mondial!
Românii cu care ne mândrim schimbă lumea. Un român care a revoluționat medicina este Raluca Van Staden, originară din Câmpulung – Argeș, care în 2010 era premiată la Geneva pentru inventarea unui microsenzor ce depistează mai multe tipuri de cancer în stadiu incipient în câteva minute. Un alt român care a revoluționat lumea este medicul Constantin Tuleaşcă.
Constantin Tuleaşcă s-a născut pe 23 mai 1981 la Iași. Este căsătorit. În 2006, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Grigore T. Popa“ din Iaşi. În 2007, a început rezidenţiatul pe neurochirurgie în Lausanne, Elveţia. În 2012, şi-a început studiile doctorale tot în Elveţia. A mai realizat stagii de pregătire în Marsilia, Roma, Londra, Zürich, Toronto, New York. Lucrează în Lausanne, Elveţia.
Singurul român premiat de două ori de Academia Franţei
În anul 2016, acesta a devenit primul român premiat de Academia Naţională de Medicină a Franţei, fiindu-i acordată distincţia Auguste Secrétan pentru ”o contribuţie deosebită adusă în tratamentul durerii”. Mai precis, este vorba despre un studiu făcut la Lille, când acesta a fost într-o bursă de tip fellowship de neuro-oncologie în perioada 01.11.2019 – 31.10.2020, pe tema malformaţii arteriovenoase cerebrale tratate cu radiochirurgie. În luna decembrie 2022 a primit distincţia Léon Baratz-Docteur Darolles, pentru cercetările şi activitatea medicală desfăşurată în domeniul neurochirurgiei Gamma Knife, în care acesta este specializat, potrivit adevarul.ro. În 2022, medicul a fost premiat pentru lucrarea sa – ”Rolul dozei biologice efective in radio-neurochirurgia Gamma Knife a malformaţiilor arteriovenoase cerebrale”. Soţia medicului, Ana-Maria Călinescu-Tuleaşcă, este tot medic şi a fost premiată în anul 2021 de către Academia Naţională de Medicină a Franţei, fiind distinsă cu ”Premiul Étienne Chrabrol” pentru un studiu realizat la Paris despre transplantul hepatic pediatric.
Medicina a evoluat atât de mult încât unele malformații ale creierului pot fi tratate datorită unei descoperiri făcute de medicul român care profesează în Elveția. În urma datelor strânse de la 140 de pacienți medicul a descoperit că durata de expunere la un anumit tip de iradiere poate fi mai mică pentru un rezultat mai bun.
”Mă bucur că pot împărtăși celor care ne privesc puțin din cercetările pe care le fac aici. Acest studiu a fost realizat pe radioneurochirurgia gamma knife, una din pasiunile mele. În principal, am încercat sa iesim din standardele actuale, să propunem ceva nou. Standardul actual este să prescriem o anumită doză de iradiere în malformațiile arteriovenoase cerebrale pentru a le vindeca. Eu, prin acest studiu făcut în colaborare între echipa din Franța și Elveția, am sugerat ca timpul în care delivrăm o anumită doză de iradiere e extrem de important și acest lucru a fost baza studiului. Acest lucru nu s-a mai demonstrat până atunci. Ca să traducem pe înțelesul tuturor, radiochirurgia gamma foloseste un anumit de iradiere cu o doză de tratament care poate fi delivrată în 20 sau 120 min. Acest studiu a spus că, dacă durata de iradiere e mai mică, șansele de vindecare sunt mai mari. Nu e legat neapărat de efectul nociv asupra creierului, ci de faptul că există anumite procese reparatorii la nivel de celule, care fac ca timpul scurt de iradiere sa fie mai eficace”, a precizat Constantin Tuleașcă la Digi24.
Sursă foto: Digi24, adevărul.ro și pagina Facebook Constantin Tuleaşcă.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Localitatea din România unde casele se vând cu 10.000 de lei! Se află la 150 km de Pitești