2023 este un an al provocărilor pentru piața imobiliară, dar și al oportunităților care se întrevăd în toate sectoarele sale. Creşterea preţurilor, inflaţia și războiul din Ucraina influenţează puterea de cumpărare a cetăţenilor. Deși preţul creditelor imobiliare este mare în 2023, din cauza creşterii dobânzilor şi înăspririi condiţiilor de creditare, acestea pot fi refinanțate în viitor. Astfel, investiţia în imobiliare rămâne o oportunitate atractivă pentru investitori. Pe de altă parte, cererea pe piață este încă una crescută. De aceea, oportunitățile de investiții sunt încurajate în continuare de către specialiști. Nu e momentul să stați în expectativă și nici să țineți banii blocați, mai ales că, între timp, s-a reglat prețul materialelor de construcții.
Piaţa imobiliară se confruntă, într-adevăr, cu un blocaj, întrucât oamenii aşteaptă o scădere a preţurilor. Deşi este posibil ca preturile să scadă, nu vor atinge nivelurile din 2009. Perioada de blocaj însă poate fi o oportunitate pentru investitorii care doresc să evite păstrarea economiilor în numerar. Mai mult, investiţia în proprietăţi poate proteja lichidităţile de inflaţie.
Piaţa de construcţii se va dezvolta mult în următorii ani. Numai dacă privim pe portalul de licitaţii publice, vom constata că, înainte, erau 3-4 pe zi, iar acum sunt 10-20 pe zi, pe ţară.
Piteștiul reprezintă o piață extrem de generoasă din punct de vedere imobiliar. În primul rând, pentru că a existat întotdeauna cerere pentru locuințele noi și, în al doilea rând, pentru că autostrada Pitești-Sibiu va aduce cu ea un nou salt de dezvoltare pentru oraș, care va veni cu beneficii inclusiv pentru zona imobiliară. Cine va ști să speculeze acest moment și va investi, cu siguranță va culege roadele în viitorul apropiat. Infrastructura are nevoie să accelereze ritmul de dezvoltare, care este mult mai alert în rândul investitorilor privaţi. Așadar, în privința cartierelor rezidențiale și a clădirilor pentru birouri e spațiu de manevră cât cuprinde, iar tehnologia şi inovaţiile de tipul smart home vor deveni criterii de departajare tot mai hotărâtoare în procesul de achiziţie a unei locuinţe.
În condiţiile scumpirilor din piaţa energiei, capătă tot mai multă importanţă eficientizarea energetică, iar sistemele fotovoltaice devin o opţiune tot mai frecventă, atât la nivelul dezvoltatorilor, cât şi la nivelul proprietarilor individuali. Sistemele fotovoltaice au un cost de maximum 5% din valoarea unei locuinţe, adică mai puţin decât amenajarea cu electrocasnice şi alte sisteme. Există multe oportunităţi în acest sens: o cotă de TVA de 5%, un nou program de finanţare prin AFM şi alt program prin Ministerul Fondurilor Europene, care poate finanţa sistemele fotovoltaice, pompe de căldură şi sisteme de stocare.
Familiile vor sustenabilitate, aer curat și un ecosistem complet integrat – acestea sunt tendințele după care se ghidează tot mai mulți dintre investitori, atunci când își gândesc proiectele rezidențiale.
Mai constatăm pe piață tendinţele pe zona de digitalizare, electronică, trasabilitate și mult mai multă grijă în privința rezistenței materialelor la cutremure. Exemplul Turcia a tras un mare semnal de alarmă: acela că nu poți face economii atunci când este vorba de viața omului. De asemenea, se constată și o tendinţă pe zona de sustenabilitate, pentru reducerea amprentei de carbon.
Segmentul chiriilor creşte și el în 2023, preconizează speecialiștii, având potenţialul de a ajunge la un sfert din întreaga piaţă rezidenţială în următorii ani. O tendinţă pe care dezvoltatorii şi consultanţii o scot acum în evidenţă este cea de închiriere a portofoliilor de locuinţe direct de la dezvoltatori. Şi dacă până acum doar o pondere mică a locatarilor alegeau statutul de chiriaş, trendul pare să ducă spre o creştere a numărului acestora.
Piaţa rezidenţială are nevoie însă de susţinere legislativă, ceea ce nu a existat în ultimii ani. Hotărârea 66 /2006 este învechită şi blochează mulţi dezvoltatori. Dacă obligi un investitor să facă sute de locuri de parcare, practic susţii creşterea numărului de maşini în oraş, reclamă mulți dintre constructori. De asemenea, drumurile din complexurile rezidenţiale ar trebui preluate de municipalitate, altfel nu va avea cine să le administreze.
Dezvoltatorii imobiliari au început să se uite către proiecte care vor sta în picioare 50-80-100 de ani de aici încolo, autorizate după standardele de autorizare de astăzi. Potrivit acestora, lucrurile poate ar trebui duse la nivel de dezbatere publică, la nivel de strategie de dezvoltare durabilă a unui oraş
După doi ani de creşteri ale numărului de tranzacţii şi de livrări, anul 2023 ar putea fi unul de calmitate pentru piaţa rezidenţială, mai spun consultanţii. Vom avea o piaţă predictibilă în perioada următoare, ceea ce este foarte important pentru mediul de afaceri în general.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Marius Constantin se iubește cu Miruna Lazea, o cântăreață cu 15 ani mai tânără decât el!