Orice mămică își dorește un bebeluș sănătos, iar pentru a se asigura de acest lucru urmărirea sarcinii de către un medic specialist este absolut obligatorie. De la analize de rutină, la examene amănunțite, toate pot fi indicate doar de medicul de obstetrică-ginecologie, care se va asigura astfel că atât graviduța, cât și fătul sunt bine. Una dintre investigațiile frecvente și elocvente este ecografia, despre care ne vorbește dr. Andreea Hodorog, medic specialist obstetrică-ginecologie, din cadrul Clinicii Forte Vita.
Cât de utilă și recomandată este ecografia în sarcină?
– Ultrasonografia sau ecografia reprezintă o tehnică de explorare imagistică bazată pe transmiterea ultrasunetelor prin variate tipuri de țesut. Această transmitere diferențiată facilitează obținerea unei imagini a structurilor studiate.
Odată cu progresul tehnologic impresionant înregistrat în ultimele decade în acest domeniu, ultrasonografia a devenit parte integrată a îngrijirii prenatale de rutină.
Fiind o tehnică complet nedureroasă și având un caracter noniradiant și noninvaziv, ultrasonografia permite evaluarea morfologiei fetale în toate cele trei trimestre.
De ce este important acest tip de investigație: morfologia fetală?
– Aceste examinări sunt extrem de importante în economia sarcinii, deoarece au rolul de a identifica eventualele anomalii de dezvoltare și creștere ale fătului, permițând totodată și evaluarea anexelor fetale, a localizării placentei, a cantității de lichid amniotic, a lungimii colului, dar și a compartimentului matern prin evaluarea arterelor uterine.
Tehnicile 3D/4D nu numai că permit părinților să analizeze anumite trăsături ale bebelușului din uter și să stabilească o relație palpabilă cu viitorul lor copil, dar au și rolul de a evidenția anumite detalii sau anomalii făcând mai ușor procesul de consiliere parentală. Nu reprezintă o metodă de diagnostic, însă pot completa tabloul conturat deja de ultrasonografia convențională.
Ca specialist, ce anume urmăriți în timpul realizării unei morfologii fetale?
– La nivel mondial se apreciază că aproximativ 2-3% dintre nou-născuți prezintă o anomalie congenitală. Malformațiile congenitale sunt afecțiuni comune, cu diferite grade de severitate, de la anomalii anatomice minore la sindroame genetice complexe, care se pot manifesta în orice stadiu de dezvoltare a fătului. De aceea, abordăm o evaluare sistematică a morfologiei fetale, care vizează studierea dezvoltării fătului, evaluarea anatomiei fetale (craniul și structurile craniene, fața, membrele, coloana vertebrală, inima și diferitele organe), cu scopul de a identifica eventualele anomalii.
Detecția precoce a acestora are rolul de a optimiza conduita, în sensul că uneori sunt necesare investigații suplimentare pentru a obține un diagnostic cât mai complet. Totodată, are potențialul de a influența dramatic prognosticul și evoluția ulterioară a copilului, deoarece unele anomalii pot beneficia de tratament încă de la naștere sau necesită îngrijiri speciale, în echipe multidisciplinare.
Altfel spus, rolul morfologiei, în cele mai multe cazuri, este acela de a reconfirma o dezvoltare armonioasă a fătului, în timp ce, în câteva situații particulare, facilitează pregătirea părinților și a echipei de medici cu scopul de a asigura o conduită optimă, particular fiecărui bebeluș în parte.
Ce generează aceste malformații congenitale?
Acestea pot apărea în contextul unor sindroame/boli genetice, pot fi moștenite sau pot fi rezultatul unui proces „de novo”.