Ajutoare de până la 200.000 euro pentru firmele care vor să se listeze la bursă

de | 11.03.2023 12:00 | Știri, Din ediția tipărită, Economic

Ai o firmă şi vrei să o listezi la bursă? Ei bine, Uniunea Europeană îţi dă bani să faci acest lucru. Până la 200.000 de euro pot obţine companiile pentru a se lista pe Bursa de Valori București, printr-o linie de finanțare pentru care s-au publicat săptămâna trecută, oficial, perioada de înscrieri și ghidul solicitantului.

Pentru apelul de proiecte „Listarea la bursă a întreprinderilor” din cadrul Pilonului III,  Componenta C9 (Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare), Investiția I3 (Scheme de ajutor pentru sectorul privat), Măsura 2 (Schemă de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă), proiectele se depun în perioada 6 martie-6 aprilie 2023, pe platforma PNRR, ajutorul acordându-se pe baza principiului „primul venit, primul servit”, în limitele bugetului de 35 milioane euro alocat acestei finanţări.

Firmele trebuie să achite doar 30% din cheltuieli

Din acești bani se vor acorda firmelor ajutoare cu două valori maxime:

  • până la valoarea maximă eligibilă de 25.000 euro pentru listările prin Sistemul Multilateral de Tranzacționare administrat de Bursa de Valori București (segmentul AeRO).
  • până la valoarea maximă eligibilă de 200.000 euro pentru listările pe Piața Reglementată administrată de Bursa de Valori București.

Prin acest program de finanţare, se pot obţine  maximum 70% din cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 8% din valoarea subscrierilor la oferta publică inițială primară pentru firma listată pe bursă. Astfel, beneficiarul trebuie să suporte cel puțin 30% din cheltuielile eligibile. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene estimează că măsura va conduce la listarea pe bursă a 280 de firme românești.

Pentru a putea accesa aceste fonduri, firmele solicitante trebuie să aibă sediul social în ţara noastră, să fie SRL-uri sau SA-uri cu capital majoritar privat, să nu fie în insolvenţă sau faliment şi să nu intre în categoria de „întreprinderi aflate în dificultate”.  Firmele cu datorii, cele din industria tutunului, precum şi cele care se ocupă cu jocuri de noroc sau produse cu caracter erotic nu pot accesa această linie de finanţare.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Firmele din Argeş pot obţine fonduri europene nerambursabile de până la 3 milioane euro

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole