Firmele din Argeş pot obţine fonduri europene nerambursabile de până la 3 milioane euro

de | 17.02.2023 07:30 | Știri, Din ediția tipărită, După subiect, Economic, Județean

ADR Sud Muntenia a lansat săptămâna trecută spre consultare publică ghidurile pentru două linii de finanţare destinate întreprinderilor mici şi mijlocii. Astfel, firmele argeşene vor putea aplica pentru obţinerea de fonduri nerambursabile de la 50.000 până la 3 milioane de euro. Cele două apeluri de proiecte au un buget cumulat de peste 190 milioane euro.

Banii vor putea fi obținuți de microîntreprinderile, întreprinderile mici și întreprinderile mijlocii non-agricole din mediul rural și din mediul urban (inclusiv din satele aparținătoare). Ca domenii de activitate, finanțările se adresează unei liste de aproape 200 de coduri CAEN, în principal din zona de producție, dar și servicii.

Ajutoare de minimis până la 200.000 euro pentru firmele mici şi microîntreprinderi

Până pe data de 3 martie sunt în consultate două linii de granturi pentru IMM:

► „Intensificarea creșterii durabile și a competitivității microîntreprinderilor și întreprinderi mici din regiunea Sud-Muntenia”, din cadrul Priorității P1 – „O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice”, Apelul de proiecte PRSM/ID/1/1/1.3/A, Obiectivul Specific RSO 1.3 – „Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive”.

Acest apel de proiecte are alocat un buget de 47 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro din fonduri europene și restul de la bugetul de stat. Din acești bani, microîntreprinderile și firmele mici din Argeş vor putea obține ajutoare de minimis de câte 50.000-200.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor eligibile. Firmele trebuie să vină și ele cu un aport propriu de cel puțin 10% din cheltuielile eligibile, plus banii pentru toate cheltuielile neeligibile din proiecte.

Pentru a putea solicita acest ajutor de minimis, firmele aplicante trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • Să fie societăți sau societăți cooperative din regiunea Sud-Muntenia, constituite în baza Legii societăților nr. 31/1990 sau a Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.
  • Să fi desfășurat activitate în regiunea Sud Muntenia pe o perioadă corespunzătoare, cel puțin, unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare, cel puțin, începând cu data de 1 ianuarie 2022, să nu fi avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare – 2023 și în anul fiscal anterior, respectiv 2022, și a înregistrat profit din exploatare (> 0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare, respectiv 2022.
  • Solicitantul se încadrează în categoria microîntreprinderilor sau a întreprinderilor mici, conform prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării IMM-urilor, după cum urmează: microîntreprindere – are până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei; întreprindere mică – are între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei.
  • La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja domeniul de activitate eligibil (clasa CAEN), vizat de investiție, înscris ca obiect de activitate, indiferent dacă acesta reprezintă activitatea principală sau secundară a întreprinderii.
  • La data depunerii cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă sediul social în Regiunea Sud Muntenia, cel puțin, începând cu data de 1 ianuarie 2022. Sediul social va fi menținut pe perioada de durabilitate a investiției, respectiv 5 ani de la plata finală în cadrul contractului de finanțare.
  • La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar în regiunea Sud-Muntenia. În cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru), ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja ca, până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru.

Vor putea fi finanţate activități specifice economiei circulare (ex. revalorificarea materiilor prime, materialelor și produselor, valorificarea deșeurilor și produselor secundare proprii prin simbioză industrială etc.), activități specifice internaționalizării (ex. acces la servicii de intrare pe piețe internaționale, participarea la târguri şi expoziţii internaţionale, investiţii în adaptarea proceselor tehnologice de producţie la sistemele de certificare şi standardizare specifice pieţelor de export etc., activități specifice certificării și omologării produselor și serviciilor, în vederea updatării tehnologice, ce va conduce la îmbunătățirea capacităților tehnice, industriale și organizaționale pentru dezvoltarea de produse și servicii, dar și activități de digitalizare a microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, drept activități conexe, ca parte a unui proiect integrat.

Ajutoare până la 3 milioane euro pentru IMM-uri

► „Intensificarea creșterii durabile și a competitivității microîntreprinderilor,  întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii din regiunea Sud-Muntenia”, din cadrul Priorității P1 – „O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice”, Apelul de proiecte PRSM/ID/1/1/1.3/B, Obiectivul Specific RSO 1.3 – „Intensificarea creșterii sustenabile și creșterea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în cadrul IMM-urilor, inclusiv prin investiții productive”.

Pe această linie de finanţare, care se adresează firmelor micro, mici și mijlocii, adică celor care au maximum 249 de angajați, bugetul disponibil va fi de 144 de milioane de euro, din care 122,4 milioane de euro fonduri europene și 21,6 milioane de euro de la bugetul de stat. IMM-urile beneficiare vor putea obține ajutoare regionale de stat și ajutoare de minimis cu valoare combinată de 300.000 – 3 milioane de euro pe proiect.

O firmă care în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare a avut venituri sub 50.000 de euro va putea solicita maximum 500.000 de euro, iar pentru societăţile cu venituri mai mari, valoarea  maximă a asistenței financiare nerambursabile pe un proiect va fi de 10 ori mai mare decât veniturile solicitantului, dar nu mai mult de 3.000.000 de euro.

Beneficiarii vor trebui să suporte și ei cel puțin 30% din valoarea cheltuielilor eligibile pe partea de ajutor de stat plus toate cheltuielile neeligibile din proiecte. Partea de ajutor de minimis din proiect poate avea o valoare de maximum 200.000 de euro și nu necesită cofinanțare proprie din partea beneficiarului.

Pe partea de ajutor de stat regional, categoriile de investiţii finanţabile prin ajutor de stat regional se referă la lucrări de construire sau extindere spații de producție ori prestări servicii, la echipamente şi dotări, servicii, precum şi investiţii în active necorporale.

După finalizarea consultării publice, ADR Sud-Muntenia va publica ghidurile de finanțare finale și va anunța perioada de depunere a proiectelor în sistemul MySMIS 2021 (care este în curs de realizare).

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Război total între patronii de la Dianthus! Se luptă pentru eliminarea reciprocă!

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: ADR Sud Muntenia | Argeș

Ultimele articole